Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Congresul National - Hristos impartasit copiilor

EDUCATIE PENTRU BUCURIE SFANTA

Congresul National „Hristos impartasit copiilor”, organizat la un an de la implementarea proiectului la nivel national, arata preocuparea permanenta a Bisericii noastre pentru lucrarea educativ-misionara a noii generatii. Prin proiectul cu nume semnificativ „Hristos impartasit copiilor”, Biserica Ortodoxa Romana revigoreaza cateheza parohiala pentru cresterea copiilor in iubirea lui Hristos, colaborand de mai bine de trei ani cu Organizatia World Vision Romania.

Acest proiect raspunde necesitatii urgente de a oferi copiilor Cuvantul lui Dumnezeu intr-o forma adecvata lor, care sa le deschida inimile spre adevaratele valori ale vietii. In lumea contemporana secularizata, de multe ori, caracterul si tinta educatiei copiilor slujesc valorilor lumii secularizate (castigul material, puterea, prestigiul, placeri si succese efemere). De aceea, Biserica propune valori eterne care depasesc bogatia materiala si moartea biologica, pentru ca ofera copiilor iubirea eterna a lui Hristos pentru copii, adulti si varstnici. In acest sens, Sfantul Vasile Cel Mare, caruia i-a fost dedicat acest an comemorativ-omagial, ne invata ca „iubirea lui Dumnezeu nu se intemeiaza pe o disciplina impusa noua din afara, ci ea este constitutiva [fiintei noastre], fiind asezata in noi ca aptitudine si necesitate a firii noastre rationale”.

Omul contemporan, prins in mreaja unei societati materialist-consumiste, a profitului imediat, se grabeste si cauta sa simplifice sau sa reduca fericirea la castigul material si la existenta biologica terestra, uitand de bogatia sufleteasca a virtutilor ca iubire de Dumnezeu, de adevar, de dreptate, de sfintenie si de viata vesnica. De aceea, in mesajul Nostru la inceputul acestui proiect, aratam ca educatia crestina a copiilor, pe langa formarea caracterelor umane in spiritul credintei crestine, are drept scop sa formeze nu doar cetateni ai patriei pamantesti, ci si cetateni ai Imparatiei Cerurilor, ai comuniunii de iubire vesnica divino-umana. Astfel cateheza trebuie sa-i invete pe copii sa cultive valori profund umane si perene, care nu se limiteaza la materie, profit imediat si viata biologica terestra.

Este necesar sa precizam ca lucrarea Bisericii se deosebeste esential de propaganda sau de campaniile publicitare ideologice si comerciale pe care omul contemporan este silit sa le consume zilnic prin mass-media, in care viata umana este redusa la crestere biologica, performanta intelectuala pentru castig material si ideologie de putere in societate. Dar in Biserica invatam de la Sfintii Parinti ca educatia tinerilor si a copiilor este o arta, si nu una intamplatoare, ci cea mai insemnata dintre arte. Astfel, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: Nu exista nicio alta arta mai mare decat aceasta...caci ce este egal cu faptul de a armoniza sufletul si de a forma gandirea tanarului (Despre slava desarta si cum trebuie parintii sa-si creasca copiii).

In Biserica viata umana devine euharistica, devine comuniune a omului cu Dumnezeu, pentru ca in ea Mantuitorul Hristos lucreaza din interior, deschizand hotarele ratiunii si ale lumii vazute spre bucuria si slava cereasca vesnica, dupa cum ne arata rugaciunile Sfintei Euharistii: Tie Stapane, Iti incredintam toata viata si nadejdea noastra si cerem si ne rugam si cu umilinta cadem inaintea Ta: Invredniceste-ne sa ne impartasim cu cuget curat cu cerestile si infricosatoarele Tale Taine ale acestei sfinte si duhovnicesti mese.

In Sfanta Euharistie, Dumnezeu Fiul Cel intrupat Se sfarama si Se imparte credinciosilor, fara a Se desparti in parti constitutive, ci daruieste iubirea Sa unica oamenilor din locuri si vremuri diferite, manifestand in spatiu si in timp atotprezenta Sa si unificand universul in Sine (cf. Preot Dumitru Staniloae, Spiritualitate si comuniune in Liturghia ortodoxa, editia a II-a, p. 548-549). El Se impartaseste pururea si niciodata nu Se sfarseste, fiind izvorul vesnic si preacurat al vietii ceresti, care se daruieste oamenilor in Biserica.

Toate aceste adevaruri traite de crestini demonstreaza ca adevarata cultura este intim legata de cultul Bisericii, in calitatea ei de comunitate vie, marturisitoare si rugatoare.

Felicitam pe toti cei ce au reusit deplin in proiectul educational „Hristos impartasit copiilor” si, totodata, ne exprimam increderea ca, prin rugaciune si intelepciune, vom depasi greutatile intampinate in implementarea proiectului, cum ar fi lupta cu mentalitatile invechite in comoditate, lipsa mijloacelor materiale, si mai ales lipsa de orientare misionara pe termen lung privind generatiile viitoare.

Multumim coordonatorului regional al proiectului, directorului national al Organizatiei World Vision Romania si tuturor celor care sunt implicati alaturi de noi in aceasta lucrare misionara a carei valoare ca investitie spirituala pe termen lung este imensa, incalculabila, ca si valoarea sufletului.

Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze pe toti cei ce sprijina sau implinesc aceasta nobila lucrare de catehizare si de formare duhovniceasca, astfel incat copiii si tinerii Bisericii noastre sa ajunga la bucuria exprimata de psalmist prin indemnul: Gustati si vedeti ca bun este Domnul! (Ps. 33, 8).

† DANIEL
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

Sursa: basilica.ro

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 353

Voteaza:

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Congresul National - Hristos impartasit copiilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE