Misiunea Bisericii in educatia religios morala a copiilor si a tinerilor

Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat participantilor la al VI-lea Congres National "Hristos impartasit copiilor”, organizat de Patriarhia Romana in colaborare cu Fundatia World Vision Romania, Manastirea Caraiman, 16-18 septembrie 2013:

Biserica Ortodoxa Romana este preocupata in permanenta de educatia moral-sprituala a copiilor si a tinerilor, contribuind din plin la modelarea si formarea persoanei umane, prin implicarea responsabila in viata societatii. Educatia crestin-ortodoxa trebuie dimensionata si realizata in acord cu nevoile sufletesti specifice fiecarei varste, avand, ca atare, o functie informativa, adica de punere la dispozitia copiilor si a tinerilor a unui set de cunostinte moral-crestine, dublata de un pronuntat caracter formativ, de interiorizare si de transpunere in viata a preceptelor religioase, deoarece: "noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca sa cunoastem cele daruite noua de Dumnezeu. Pe care le si graim, dar nu in cuvinte invatate din intelepciune omeneasca, ci in cuvinte invatate de la Duhul Sfant, lamurind lucruri duhovnicesti oamenilor duhovnicesti” (I Corinteni 2, 12-13). Prin urmare, educatia crestin-ortodoxa nu se va limita doar la transmiterea unor informatii, ci va accentua, in special, formarea morala si spirituala a copiilor si tinerilor si punere in acord a vietii lor cu idealul Evangheliei lui Hristos, de iubire si intrajutorare a aproapelui, de respect fata de parinti si profesori, de fidelitate fata de valorile si traditiile neamului romanesc: "Caci nimeni nu poate pune alta temelie decat cea pusa, care este Iisus Hristos” (I Corinteni 3, 11).  In sensul acesta, Patriarhia Romana a implementat in ultimii anii, in complementaritate cu sistemul educational religios desfasurat in scoala si in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale si cu Fundatia World Vision Romania, o serie de proiecte si programe educationale: "Hristos impartasit copiilor”, "Alege scoala!”, "Copilul invata iubirea milostiva a lui Hristos” si, mai nou, proiectul "Calea mantuirii” (The Way).

Proiectele si programele Patriarhiei Romane se adreseaza tuturor copiilor si tinerilor, cu speranta de a le deschide calea spre valorile credintei si moralei crestine. Congresul National "Hristos impartasit copiilor” a ajuns astazi la cea de a VI-a editie, fiind organizat de Patriarhia Romana si Fundatia World Vision Romania. Prin rezultatele obtinute de-a lungul timpului, proiectul "Hristos impartasit copiilor” a aratat ca, prin programe catehetice bine gandite si structurate, poate oferi alternative educationale, aducand un spor de cunoastere si intelepciune in inimile si in sufletele copiilor si tinerilor din familiile, parohiile si comunitatile din Romania si din diaspora.

Felicitam si binecuvantam pe toti cei care cu responsabilitate si multa daruire de sine s-au implicat in aceste proiecte, pentru reusita unei educatii moral-spirituale rodnice.

Cu aleasa pretuire si parinteasca binecuvantare,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Pe aceeaşi temă

17 Septembrie 2013

Vizualizari: 606

Voteaza:

Misiunea Bisericii in educatia religios morala a copiilor si a tinerilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE