Mitropolia Clujului dezaproba unele afirmatii provocatoare ale Nuntiului Apostolic din Romania

Centrul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului isi ia ingaduinta de a protesta impotriva unor afirmaţii provocatoare pe care Excelenţa Sa Monseniorul Francisco-Javier Lozano, nunţiul papal in Romania, le-a facut in cuvantarea tinuta in biserica greco-catolica "Sfanta Familie" din Zalau in ziua de Duminica, 8 martie 2009, cerand ca, "din spirit de dreptate, bisericile noastre greco-catolice sa fie restituite", "pentru a se repara nedreptatile ce s-au facut in timpul regimului comunist".

Abordand visceral mai vechile diferende patrimoniale dintre ortodocsii si greco-catolicii din Transilvania, pe care acestia se straduiesc sa le aplaneze prin dialog bilateral, inaltul oaspete uita ca un nuntiu apostolic are un statut eminamente diplomatic, acela de reprezentant al Statului Vatican pe langa Statul Roman, si ca nu are caderea de a interveni in probleme de natura strict bisericeasca.

Pe de alta parte, ne permitem sa-i amintim Excelentei Sale ca istoria relatiilor dintre cele doua Biserici, Ortodoxa si Greco-Catolica, nu incepe in 1948, (sub dictatura comunista), ci in 1700 (sub Imperiul Habsburgic, care nu se putea lauda cu principii si solutii democratice).

In Arhiepiscopia Clujului, ultimul diferend patrimonial ortodoxo - unit s-a petrecut la Iara si a fost rezolvat printr-o Comisie Mixta, a carei rezolutie a fost aprobata de ierarhii ambelor eparhii.

Dorim ca relatiile dintre cele doua Biserici romanesti, care isi serbeaza Pastile la aceeasi data, sa continue a se desfasura in duhul pacii si al slujirii, mostenit de la Domnul Hristos si de la Sfintii Apostoli.

Pentru conformitate,
Biroul de Presa al Mitropoliei Clujului

.

17 Martie 2009

Vizualizari: 249

Voteaza:

Mitropolia Clujului dezaproba unele afirmatii provocatoare ale Nuntiului Apostolic din Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE