Mitropolitul Daniil de Vidin este noul Patriarh al Bulgariei

Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei l-a ales duminică la Sofia pe Mitropolitul Daniil de Vidin în demnitatea de Patriarh al Bulgariei.

Întronizarea are loc în decursul zilei de duminică la Catedrala Patriarhală din Sofia.

În total, au fost înregistrate 138 de voturi, dintre care: 69 i-au revenit Mitropolitului Daniil de Vidin, 66 Mitropolitului Grigorie de Vrața, iar alte 3 voturi au fost anulate.

Mitropolitul Daniil de Vidin, cu numele de mirean Atanas Trendafilov Nikolov, s-a născut în 1972.

A intrat în monahism la vârsta de 25 de ani, în anul 1997, primind numele Daniil. În anul 2002 a absolvit cursurile de teologie a Universității din Sofia.

Patru ani mai târziu, în 2006, a primit rangul de arhimandrit, iar în anul 2008 a fost hirotonit arhiereu.

În anul 2011 a fost transferat ca episcop vicar al eparhiei bulgare de America, Canada și Australia, iar, ulterior, în 2018 a fost ales Mitropolit de Vidin.

În 2022, Mitropolitul Daniil de Vidin a participat la Sfânta Liturghie, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale din București.

La alegerile și întronizarea desfășurate duminică în Biserica Ortodoxă a Bulgariei a participat și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

Delegația din România a fost formată din Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, mitropolit onorific și exarh patriarhal, care este delegatul Părintelui Patriarh Daniel la eveniment, și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica.

Mesajul Patriarhului Daniel la întronizarea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei

Preafericirea Voastră,
Iubiți frați întru Arhierie,
Membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare,
Onorată asistență,

Cu multă bucurie în Hristos Domnul, ierarhii, clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române au primit astăzi, 30 iunie 2024, vestea alegerii Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Suntem deplin încredințați că Preafericirea Voastră veți fi un vrednic urmaș al celui întru veșnică pomenire Patriarhul Neofit și al celorlalți venerabili Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, a căror moștenire spirituală o veți continua cu fidelitate și dinamism și cu aceeași purtare de grijă pentru biserica și comunitatea ortodoxă română din Sofia.

Demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care ați fost chemat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, „Marele Arhiereu” (Evrei 4, 14), presupune o responsabilitate pastorală deosebită pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, mai ales în aceste vremuri dificile, marcate de numeroase crize morale, sociale, economice și chiar de conflicte militare.

În contextul multiplelor provocări ale lumii de astăzi, Domnul nostru Iisus Hristos, „Păstorul cel Bun” (Ioan 10, 11), ne cheamă pe toți slujitorii Bisericii Sale să oferim mărturie, prin cuvânt și faptă, despre adevărul mântuitor al Evangheliei Sale. Astfel, suntem convinși că Preafericirea Voastră, credincios și harnic slujitor în Via Domnului, veţi contribui la apărarea şi afirmarea valorilor creştine în lumea contemporană și la promovarea lucrării social-filantropice a Bisericii Ortodoxe.

În aceste clipe solemne, ne rugăm ca Atotmilostivul Dumnezeu să Vă dăruiască pace, bucurie și mult ajutor, ca să păstoriţi Biserica Ortodoxă Bulgară pe calea mântuirii, spre slava Preasfintei Treimi și a întregii Ortodoxii.

Prin mesajul nostru frățesc, transmis Preafericirii Voastre de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ne exprimăm bucuria de a fi părtași la această mare și binecuvântată sărbătoare a Bisericii Ortodoxe Bulgare, care întărește comuniunea dintre Bisericile noastre, dintre poporul român și poporul bulgar.

În numele Sfântului Sinod, al clerului și al credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, felicităm pe Preafericirea Voastră cu ocazia acestui eveniment binecuvântat, dorindu-Vă ani mulți și rodnici în slujba Sfintei Biserici Ortodoxe a Bulgariei!

Cu deosebită stimă și frățească îmbrățișare în Hristos Domnul,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: basilica.ro

01 Iulie 2024

Vizualizari: 425

Voteaza:

Mitropolitul Daniil de Vidin este noul Patriarh al Bulgariei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE