Mitropolitul ortodox al Ardealului, Antonie Plamadeala, s-a stins din viata

Mitropolitul ortodox al Ardealului, Antonie Plamadeala, s-a stins din viata Mareste imaginea.

Mitropolitul ortodox al Ardealului, Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala, s-a stins din viata, luni seara, dupa ce in ultimii ani starea sanatatii sale se inrautatise, ierarhul fiind imobilizat intr-un scaun cu rotile, transmite corespondentul MEDIAFAX.


In varsta de 79 de ani, ierarhul a fost timp de mai bine de 23 de ani Mitropolit al Ardealului.

“Dupa o lunga si grea suferinta, pe care a purtat-o cu resemnare crestineasca, aseara, in jurul orei 22.30, a trecut la cele vesnice IPS Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardelului, Crisanei si Maramuresului. Vestea a umplut cu tristete inimile si sufletele clerului si credinciosilor din Arhiepiscopia Sibiului si Mitropolia Ardealului, deoarece din 1982 Inalt Prea Sfintia Sa a fost cu adevarat pastorul cel bun pentru noi, cei din Arhipiescopia Sibiuluisi din Mitropolia Transilvaniei”, a declarat, marti, Prea Sfintitul Visarion, Arhiepiscop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.


Antonie Plamadeala s-a nascut la 17 noiembrie 1926, in Basarabia, la Stolnicesti - judetul Lapusna, si a primit la botez numele de Leonida. El studiat la Seminariile  teologice din Chisinau si Bucuresti, precum si la  Facultatea de Teologie din Bucuresti si lnstitutul Teologic Universitar din Cluj.

In 1949 a fost tuns in monahism la manastirea Prislop, sub numele Antonie si hirotonit ierodiacon, fiind transferat la manastirea Slatina, unde a indeplinit functia de profesor la scoala monahala si este hirotonit ieromonah.


In acelasi an, este condamnat, in lipsa, la sapte ani de inchisoare pentru activitate anticomunista si arestat abia in 1954, fiind inchis la Jilava, judecat din nou si condamnat la patru ani inchisoare, fiind  gratiat in 1956. Dupa trei ani de la gratiere, este scos din manastire si din cler de autoritatile comuniste, angajandu-se ca muncitor in diferite intreprinderi. Din 1968 si-a putut relua activitatea in cler, fiind numit secretar-sef la Institutul Teologic din Bucuresti. Trimis la studii de specializare in Teologie si Filosofie la “Heythrop College” de langa Oxford, obtine doctoratul in Teologie.


La 15 decembrie 1970, Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar patriarhal, cu titlul “Ploiesteanul” (fiind hirotonit la 27 decembrie), incredintandu-i-se sectorul  “Relatii externe”, precum si sectorul economic si Comisia de pictura bisericeasca. A indeplinit in paralel si functia de  rector al Institutului Teologic din Bucuresti. La 9 decembrie 1979 este  ales episcop al Buzaului, iar la 10 ianuarie 1982 este ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului.


Antonie Plamadeala a fost unul din marii ecumenisti contemporani, fiind autorul a numeroase carti si cursuri pe diferite teme teologice. El a sustinut conferinte, cursuri si comunicari in Spania, Anglia, Franta, Belgia, Germania, Suedia, Finlanda, Italia, Elvetia, S.U.A., Australia, a acordat interviuri presei, vorbind la radio si televiziune in aceleasi tari. A fost membru de onoare al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte din Chisinau (1992) si al unor asociatii culturale de peste hotare.

 

Sursa: Mediafax

.

17 Septembrie 2006

Vizualizari: 1814

Voteaza:

Mitropolitul ortodox al Ardealului, Antonie Plamadeala, s-a stins din viata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE