Mitropolitul Primat al Cehiei si Slovaciei la Patriarhia Romana

Preafericitul Parinte Daniel, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al tronului Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane l-a primit astazi, 12 octombrie, in Catedrala Patriarhala pe Preafericitul Parinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga si Mitropolit al tinuturilor Cehiei si Slovaciei.

In Catedrala Patriarhala din Bucuresti s-a oficiat o slujba de Polihroniu in prezenta celor doi Intaistatatori de Biserici, urmata de cuvantul de bun venit al Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si cuvantul Preafericitului primat Hristofor.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a multumit pentru grija pe care o are Preafericitul Hristofor pentru romanii din Cehia.

„Suntem foarte bucurosi ca aratati o grija deosebita fata de romanii ortodocsi care se afla in tara dumneavoastra si ati binecuvantat si infiintarea unei parohii ortodoxe romanesti sub jurisdictia Preafericirii Voastre, dar in legatura spirituala cu Biserica Ortodoxa Romana. Si ne bucuram ca numarul ortodocsilor din Cehia si Slovacia a crescut prin acei imigranti sau ortodocsi veniti din alte tari ca sa munceasca in Cehia si sa si studieze. Biserica Cehiei si Slovaciei a fost mica pana acum, dar s-a dublat, daca nu mai mult, prin aceasta prezenta a ortodocsilor din Rusia, Ucraina, Romania, Moldova, incat toate celelalte Biserici ortodoxe surori se bucura de faptul ca ii primiti pe toti ceilalti ortodocsi cu multa dragoste parinteasca”.

La randul sau Preafericitul Hristofor, Mitropolitul tinuturilor Cehiei si Slovaciei, a prezentat situatia Bisericii din Cehia.

„Noi incercam intotdeauna sa explicam oamenilor din Cehia, care, asa cum cunoasteti, in cea mai mare proportie s-au declarat atei, ca Ortodoxia este prin excelenta Biserica adevarata a lui Hristos. De asemenea, incercam sa le explicam ca Ortodoxia nu inseamna doar Rusia, Rusia este cea mai cunoscuta in spatiul occidental, ci Ortodoxia este si in Romania si in Serbia si in Grecia si in alte tari din rasarit si fiecare Biserica Ortodoxa are aroma ei, are frumusetea ei si aceasta aroma speciala a Bisericii Ortodoxe Romane pentru noi este cu totul speciala”.

La incheierea slujbei de Polihroniu, cei doi Intaistatatori au mers in Resedinta Patriarhala. In aceasta seara vor merge la Iasi unde vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sursa: basilica.ro
 

12 Octombrie 2012

Vizualizari: 373

Voteaza:

Mitropolitul Primat al Cehiei si Slovaciei la Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE