Mitropolitul Simion Stefan, teolog, carturar si patriot

Cele trei dimensiuni se regasesc si reprezinta o adevarata triada in activitatea desfasurata de mitropolitul Simion Stefan. Actiunea temerara de traducere din limba greaca, latina si slavona in limba romana a Noului Testament si apoi tiparirea lui, a scos in evidenta dimensiunea teologica a ierarhului balgradean.

Competenta carturareasca s-a reliefat cu prisosinta in tot ce s-a petrecut in cei 13 ani de arhipastorire. Dovada cea mai concludenta ne-o ofera timpul istoric. Si astazi, ca si atunci, starneste admiratie din multe puncte de vedere.

Daca ne oprim numai la lucrarea epocala „Noul Testament” ne dam seama de personalitatea sa. Mitropolitul accepta oferta de culturalizare venita din partea craiului calvin, dar a incercat - si spunem noi a reusit - sa schimbe directia de inraurire dintr-un agent calvinizant intr-un instrument romanizant.

Latura patriotica se regaseste plenar in predoslovie. Este un ”testament” si un „mesaj” peste timp, imbinand armonios neamul si legea, prin iubirea si statornicia pastoritilor.
Nadajduim ca osteneala Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Andrei si a colaboratorilor se va incununa curand in realizarea actului de canonizare a ierarhului balgradean, inconjurat de ceilalti doi sfinti ierarhi balgradeni Ilie Iorest si Sava Brancovici.

Pr.prof.dr. Nicolae Bolea, Inspector de religie pe judetul Alba

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

20 Octombrie 2010

Vizualizari: 743

Voteaza:

Mitropolitul Simion Stefan, teolog, carturar si patriot 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE