Moastele a noua sfinti au fost aduse la Moeciu de Jos

Parohia Moeciu de Jos, Protopopiatul Bran-Zarnesti, a trait clipe de mare bucurie duhovniceasca in ajunul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, cand Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a poposit la Biserica “Sfantul Nicolae” si a daruit comunitatii brasovene o particica din moastele Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Moastele aduse de la Sibiu marti seara au fost asezate intr-o racla in care se mai afla fragmente din odoare sfinte si care vor ocroti parohia braneana de acum inainte. Credinciosii din Moeciu, din localitatile branene si chiar din intreaga tara au posibilitatea sa cinsteasca si moastele Sfintilor Rafail, Irina si Nicolae, Sfantului Efrem cel Nou, ale Sfantului Ioan Iacob Romanul, ale Sfintilor Martiri de pe Valea Hozevei, ale Sfantului Onufrie Milostivul, ale Sfantului Ierarh Nicolae.

Sarbatoarea duhovniceasca din seara de 20 noiembrie a marcat si implinirea a 250 de ani de la zidirea Bisericii “Sfantul Nicolae” din Moeciu de Jos, lacas de cult ridicat cu multa truda de credinciosii de aici, pe locul unei vechi vatre monahale.

Intampinarea IPS Mitropolit Laurentiu a fost un moment deosebit, intrucat soborul de preoti au purtat in maini moastele sfintilor amintiti, iar credinciosii au asteptat oaspetii si darurile de mare pret de la Sibiu cu lumanari aprinse, atmosfera duhovniceasca fiind asemanatoare celei de la marile praznice. Nu au lipsit de la sarbatoare nici autoritatile locale si judetene, invitatii de seama si oaspeti din toate colturile tarii. IPS Mitropolit Laurentiu a oficiat o slujba de sfintire a icoanelor de racla in care sunt asezate moastele, dupa care s-a oficiat slujba Acatistului Sfantului Andrei Saguna. Grupul psaltic Evloghia a dat raspunsurile de la slujba religioasa, iar biserica a fost plina de credinciosi cu evlavie deosebita la sfintii prezenti la Moeciu de Jos prin moastele lor.

“Un om smerit si un om rugator”
La final, IPS Laurentiu a tinut un cuvant de invatatura in care a prezentat viata si virtutile Sfantului Andrei Saguna, canonizat anul trecut si devenit ocrotitor al romanilor ardeleni.
“Cea mai mare virtute a Sfantului Andrei Saguna a fost smerenia. Desi avea toata acoperirea sa fie mandru, pentru ca era o personalitate a vremii sale, a fost un om smerit. Multi cercetatori au afirmat ca putea sa raspunda cu onoare de orice functie publica si ca in demnitatea respectiva ar fi fost cea mai aleasa personalitate. Dar a ramas un om smerit si un om rugator”, a subliniat IPS Mitropolit Laurentiu.

Parohul de la Moeciu de Jos si protopopul de Bran-Zarnesti, parintele Gheorghe Coltea, a multumit ierarhului de la Sibiu pentru bucuria facuta credinciosilor braneni, a amintit de eforturile mari prin care s-a zidit biserica parohiala si a exprimat bucuria tuturor credinciosilor de a avea aici si moastele Sfantului Andrei Saguna, al doilea ocrotitor al comunitatii. “Aceasta seara este deosebit de importanta pentru noi, deoarece biserica noastra, dupa 250 de ani de la zidire, este binecuvantata prin venirea moastelor Sfantului Andrei Saguna. Bucuria este sporita de faptul ca moastele sunt aduse cu multa dragoste de urmasul Sfantului Andrei Saguna pe tronul mitropolitan de la Sibiu si de aceeea suntem recunoscatori si multumitori IPS Mitropolit Laurentiu pentru acest dar facut noua, tuturor branenilor”, a spus pr. Gheorghe Coltea.

Credinciosii s-au inchinat apoi la moastele sfintilor amintiti, au fost binecuvantati de IPS Laurentiu si au primit iconite ale Sfantului Andrei Saguna.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

21 Noiembrie 2012

Vizualizari: 1018

Voteaza:

Moastele a noua sfinti au fost aduse la Moeciu de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE