Moastele Sf. Grigorie Decapolitul scoase spre inchinare credinciosilor

 

Sfantul Grigorie Decapolitul, pe care Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste astazi, 20 noiembrie, este ocrotitorul spiritual al Manastirii Bistrita - judetul Valcea. Din lucrarea lui Ignatie Diaconul, contemporan cu Grigorie, aflam ca el s-a nascut prin anii 780-790, in orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, in sud-estul Asiei Mici.

 

Datorita minunilor savarsite la mormantul Sfantului Grigorie, calugarii din manastirea in care era ingropat cuviosul, au hotarat sa-i scoata trupul si sa-l aseze intr-o racla. Ramasitele sale pamantesti erau intregi si neputrezite. Ele au ramas intr-o manastire din Constantinopol, intemeiata de ucenicul sau Iosif Imnograful.

Au ramas aici mai bine de sase veacuri, probabil pana dupa anul 1453, cand Constantinopolul a fost cucerit de turci. O traditie spune ca racla cu moaste a fost dusa atunci, de monahii care o pazeau, in Serbia, spre a le feri de profanare din partea turcilor. Acolo au fost asezate intr-o manastire, savarsindu-se alte minuni in jurul lor. Din acest loc le-a cumparat, in ultimii ani ai secolului al XV-lea, banul Barbu Craiovescu, care le-a adus in manastirea Bistrita din Oltenia, ctitoria familiei sale.

 

La 28 februarie 1950 Sfantul Sinod a hotarat generalizarea cultului sau in toata Biserica Ortodoxa Romana.

 

Astazi, 20 noiembrie, moastele sfantului vor fi scoase in afara manastirii spre a fi cinstite de catre credinciosi. La slujba sunt asteptati IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, PS Gherasim, episcop al Ramnicului, si PS Irineu Statineanul, arhiereu vicar ai Episcopiei Ramnicului.

 

.

20 Noiembrie 2007

Vizualizari: 1022

Voteaza:

Moastele Sf. Grigorie Decapolitul scoase spre inchinare credinciosilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE