Moastele Sfantului Ierarh Nicolae la Arad

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegație a Parohiei „Sfântul Gheorghe Nou”-Biserica Sfinților Martiri Brâncoveni, din București, a adus la Arad, spre închinare, sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae. Aici, sfintele moaște au fost întâmpinate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu un ales sobor de preoți, diaconi și numeroși credincioși, care au venit cu evlavie la racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae.

După ce a fost înconjurată Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, racla cu sfintele moaște a fost așezată pe un baldachin în mijlocul naosului, spre cinstire. În cuvântul de întâmpinare adresat la venirea delegației conduse de părintele Emil Nedelea Cărămizaru de la parohia bucureșteană, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că în calendarul creștin ortodox se face pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Mira Lichiei la Bari (Italia), adică pe un teritoriu european, spre proteguirea continentului. A mai arătat apoi că unitatea bisericească în cadrul Mitropoliei Banatului și implicit al Patriarhiei Române a prilejuit și pelerinajul cu mâna dreaptă a sfântului ierarh, aflată de secole în păstrarea Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din capitala țării, ajungând la Caransebeș și Arad în răstimpul care, în conștiința credincioșilor, leagă și sărbătorile sfintei Învieri (1 mai), a Sfântului Gheorghe (23 aprilie) și a Sfântului Nicolae (9 mai), fiecare cu ecoul însemnătății pentru istoria țării și a Bisericii. Chiriarhul a mai evidențiat și faptul că Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” are ca protector pe Sfântul Ierarh Nicolae, iar aducerea raclei sfinte de la București coincide tocmai cu ziua calendaristică a purtării sfintelor moaște în lumea creștină, sinaxarul zilei fiind grăitor în acest context.

Mulțumind totodată ostenitorilor aducerii raclei, în frunte cu părintele Emil Nedelea Cărămizaru, Înaltpreasfinția Sa a exprimat recunoștința personală, dar și a întregului cler și popor dreptcredincios față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a dat binecuvântarea împlinirii acestui act. În continuare, Părintele Arhiepiscop a dat cuvântul cuvenit oaspetelui, pentru a prezenta istoria prezenței sfintelor moaște în Biserica Ortodoxă Română și pentru a vorbi despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae. Toți credincioșii prezenți au putut apoi să se închine, în pace și liniște, la sfintele relicve.

Și Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul Arad-Gai s-a bucurat de primirea sfintelor moaște, unde au rămas până a doua zi, când Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, rostind și cuvântul de învățătură. După ce s-au închinat toți credincioșii, sfânta raclă a fost ridicată din biserica principală a sfintei mănăstiri spre a fi transportată spre Capitală.

Pr. Silviu Nicolae Faur
Sursa: ziarullumina.ro
 

Pe aceeaşi temă

13 Mai 2016

Vizualizari: 437

Voteaza:

Moastele Sfantului Ierarh Nicolae la Arad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE