Monahia Hrisantia Sporea, fosta stareta a Manastirii Tiganesti, a trecut la cele vesnice

Mănăstirea Țigănești din Ilfov este în doliu pentru trecerea din această lume a monahiei Hrisantia Sporea, fostă stareță a acestui așezământ, care s-a îngrijit de obștea de călugărițe și de mănăstire în perioada deosebit de grea a regimului comunist, când monahiile erau scoase din mănăstiri prin ordine abuzive.

Monahia Hrisantia Sporea s-a născut pe 31 octombrie 1926 la Întorsura Buzăului, județul Covasna, primind la Botez numele Elena.

A intrat în obștea Mănăstirii Țigănești în anul 1946, la vârsta de 20 de ani, unde a slujit în mai multe ascultări, cea mai mare fiind cea de stareță a așezământului între anii 1958 şi 1970.

„Monahia Hrisantia Sporea a fost stareța Mănăstirii Țigănești din Arhiepiscopia Bucureștilor într-o perioadă foarte grea, de încercare pentru monahismul românesc, când, în urma infamului Decret 410 din 1959, foarte multe călugărițe și călugări au fost obligați să părăsească mănăstirile și să meargă în mijlocul lumii.

Monahia Hrisantia a prețuit mult mănăstirea pe care a slujit-o și mai ales s-a îngrijit de călugărițele pentru care s-a rugat și pe care a dorit să le vadă din nou în obștea din care au plecat în urma decretului amintit.

Maica Hrisantia s-a luptat cu hotărârile autorităților vremii, cu vitregia acelor încercări, dar și cu răutatea unor oameni, iar răspunsul ei față de aceștia a fost mereu blândețea și răbdarea evanghelică.

A iubit foarte mult rugăciunea, fiind o călugăriță nelipsită de la slujbele bisericii. Era văzută la chilia sa aflată nu prea departe de biserica principală a acestei mănăstiri citind permanent din Psaltire”, ne-a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Slujba Înmormântării va avea loc duminică, 11 septembrie, la Mănăstirea Țigănești, după Sfânta Liturghie.

Sursa:ziarullumina.ro

 

Pe aceeaşi temă

09 Septembrie 2016

Vizualizari: 254

Voteaza:

Monahia Hrisantia Sporea, fosta stareta a Manastirii Tiganesti, a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE