Monahul Gherasim de la Schitul Prodromu a trecut la cele vesnice

Monahul Gherasim Prodromitul a fost secretar și bibliotecar al Schitului Prodromu, traducător și editor de cărți.

Pe numele de botez Gavrilă, părintele Gherasim de la Prodromu s-a născut în 2 ianuarie 1979 la Sighetul Marmației, în Maramureș și a crescut în localitatea Dragomirești. Părinți i-au fost Vasile și Ioana Mariș.

La 12 ani a devenit frate la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Dragomirești, în același județ. A urmat Seminarul Teologic „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și studii teologice la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1999-2003).

În timpul studenției, printr-un program de schimb, a făcut cunoștință cu Ortodoxia americană din Baltimore, în statul Maryland, unde a făcut parte din comunitatea Parohiei Holy Cross a unei cunoscute familii de convertiți: Părintele Gregory și Preoteasa Frederica Mathewes-Green.

În aceea și perioadă l-a cunoscut pe Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa și a vizitat obștea întemeiată la Elwood City de Maica Alexandra, fosta Principesă Ileana a României.

Anul de Master în Teologie l-a studiat la Cluj și la Universitatea „Aristotel” din Salonic, Grecia.

În 8 septembrie 2005 a devenit frate la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, unde a fost secretar până în 2011, pe vremea Starețului Petroniu Tănase.

În 2009-2010, retras la Chilia Sf. Procopie – Kazanska, a tradus în limba greacă cartea Cultura Duhului a Ieromonahului Rafail Noica.

În 2010 a revenit la schitul românesc, unde a fost tuns în monahism în 8 septembrie 2012.

A fost îndrumător pentru pelerinii veniți la schit și a scos mai multe albume dedicate Schitului Prodromu.

A fost adesea trimis în misiune să reprezinte Schitul Prodromu la diverse evenimente monahale și bisericești. În 2013 și 2015 a vizitat în această calitate câteva parohii românești din Anglia, Irlanda, Belgia, Franța și Italia.

În 2016 a reprezentat schitul românesc athonit la canonizarea Sf. Ioan Iacob de la Neamț, care a avut loc la Mănăstirea Sf. Gheorghe din Pustia Hozeva.

În 2017 a reprezentat Schitul Prodromu la sfințirea bisericii din Mannheim – Germania și a vizitat parohii românești din Ungaria, Austria și Germania.

A fost trimis de două ori în misiune în Coreea de Sud, la Mitropolia Ortodoxă din Seul (Patriarhia Ecumenică) și Mănăstirea Kapiong – în 2016 și apoi în 2018, pentru pregătirea vizitei Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Coreea.

„Sper că am venit aici doar pentru dragostea lui Hristos. Tinerețea este perioada cea mai plină de bucurie, frumusețe și inteligență. Dacă i-o poți oferi lui Dumnezeu, ești ca îngerii. Sper să-mi închei viața aici”, spunea monahul într-un film despre schit realizat în 2019.

Înmormântarea a avut loc vineri după amiază.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a monahului Gherasim Mariş, vieţuitor la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, vineri, 29 octombrie 2021:

Un monah cărturar, evlavios și harnic. Părintele Gherasim Mariş (1979-2021)
Am aflat cu multă durere de trecerea din viaţa pământească, în dimineaţa zilei de vineri, 29 octombrie 2021, a monahului Gherasim Mariş, vieţuitor al Schitului Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, după o suferinţă de câţiva ani, pe care a purtat-o cu multă răbdare, rugăciune şi curaj duhovnicesc.

Părintele Gherasim Mariş, născut la data de 2 ianuarie 1979, în Sighetul Marmației, Maramureş, a fost unul dintre tinerii care, încă din fragedă vârstă, și-a îndreptat pașii către viața monahală. A intrat ca ucenic la Mănăstirea Dragomirești din Maramureş, urmând cursurile Seminarului Teologic Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, apoi studii postuniversitare de teologie în Statele Unite ale Americii şi Grecia.

În anul 2005 a intrat ca frate la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, fiind tuns în monahism în anul 2012. La Prodromu, a îndeplinit mai multe ascultări, printre care şi ascultarea de secretar. A cunoscut numeroși monahi cu viaţă duhovnicească îmbunătăţită, remarcând în special chipul filocalic al Părintelui Petroniu Tănase, egumenul schitului.

În ultimii ani ai vieţii sale pământeşti, monahul Gherasim a dedicat mult timp realizării unei opere complete a scrierilor Părintelui Petroniu Tănase, publicând o parte dintre ele, iar altele fiind pregătite pentru tipar.

De asemenea, s-a ocupat de realizarea unei istorii a icoanei Maicii Domnului Prodromița. S-a deplasat în diferite locuri unde a identificat copii ale icoanei Prodromița şi a publicat o lucrare închinată icoanei Maicii Domnului Prodromița, în această lucrare fiind amintite, ilustrate fotografic şi descrise istoric şi icoane importante pe care le păstrează Schitul Prodromu, în mod deosebit icoana Sfintei Ana şi icoana Sfântului Ioan Botezătorul.

Volumele care au fost tipărite în urma ostenelilor părintelui Gherasim, sub egida editurii Schitului Prodromu, au fost folositoare de suflet pentru numeroși români, atât din țară cât și din străinătate.

Fiind un bun cunoscător al limbii grecești, a tradus sau a început traducerea unor scrieri din limba română în limba greacă. În acelaşi timp, avea în lucru mai multe volume. Între proiectele pentru care s-a ostenit în ultimul timp, dar care nu au fost încă tipărite, se află un volum de corespondență al Părintelui Petroniu Tănase şi un Pateric al părinților prodromiți. În acelaşi timp, a scris şi câteva sute de poezii, fără să fi fost însă publicate și cunoscute. Pe acestea le compunea într-o permanentă consultare cu părinte duhovnic Iulian de la Prodromu, care îl întreba mereu pe părintele Gherasim „ce ai mai scris astăzi?”, părintele Iulian având, de asemenea, darul versificării.

Părinte Gherasim păstra legătura cu mulți credincioși care au fost în pelerinaj la Schitul Prodromu și, împreună cu alţi părinți din schit, l-au sprijinit pe Părintele stareţ Atanasie în eforturile pentru continuarea lucrărilor de restaurare a schitului românesc din Grădina Maicii Domnului.

Având un deosebit spirit misionar, Părintele Gherasim a fost trimis în misiune în Anglia, Irlanda, Belgia, Franța, Italia şi Coreea de Sud (pentru aceasta a învăţat special limba coreeană).

Cu recunoştinţă, ne amintim că părintele Gherasim a ajutat foarte mult la aducerea unui fragment din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul pentru Mănăstirea Plumbuita din Bucureşti, aşezate anul acesta, 2021, într-o frumoasă raclă, spre cinstirea lor de către credincioşi. Sfintele Moaşte, dintre care o părticică se află la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, au fost oferite de Părintele Arhimandrit Antipa Protopsaltul de la Chilia Sfânta Ana a Mănăstirii Iviron din Muntele Athos.

Pentru obştea Schitului Românesc Prodromu şi pentru cei care l-au cunoscut, Părintele Gherasim reprezintă chipul luminos al monahului cărturar şi evlavios, harnic şi misionar, ascultător, blând şi voios.

În aceste clipe de vremelnică despărţire, până la obşteasca Înviere, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să aşeze sufletul adormitului robului Său, monahul Gherasim, în ceata cuvioşilor monahi din Împărăţia Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.

Veşnică lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru obştea îndoliată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: basilica.ro

31 Octombrie 2021

Vizualizari: 629

Voteaza:

Monahul Gherasim de la Schitul Prodromu a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE