'Munca intre binecuvantare si blestem'

Teologul Radu Preda va sustine conferinta cu tema "Munca intre binecuvantare si blestem", in cadrul editiei de luni, 11 iunie 2012, de la ora 19.00, a "Dialogurilor TVR Cluj". Evenimentul va avea loc in Sala de spectacole a TVR Cluj (strada Donath nr. 160), iar intrarea este libera.

Radu Preda este titularul Catedrei de Teologie Sociala a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si directorul fondator al Institutului INTER.

Iata cateva idei prezentate despre conferinta:

"Conferinta isi propune sa abordeze o tema aparent banala, contrazicand de la bun inceput mitul modern care leaga nejustificat chestiunea muncii de cea marxista, tinand practic proletariatul, de orice fel, intr-un prizonierat ideologic pagubos. Apoi, in lectura social-teologica, munca trebuie eliberata de falsa intelegere a locului biblic potrivit caruia, intr-o exegeza grav simplificata, actul de a munci ar fi echivalent cu o pedeapsa, urmare a blestemului atras de incalcarea poruncii de a nu gusta din pomul vietii. Ei bine, ca de atatea ori in logica duhovniceasca a lucrurilor, nici de data aceasta nu se poate aplica formula ori-ori. Munca nu este ori binecuvantare, ori blestem. Ea este, cat mai concis formulat, conditia umanitatii cazute, insa nu este un scop in sine, nu reprezinta orizontul ultim al fiintei umane. Fara sa relativizam importanta muncii, sensul vietii nu se consuma exclusiv in aceasta. Iata de ce, in aceiasi logica spirituala, trebuie sa gasim echilibrul dintre actiune si actionism, dintre munca si stahanovism, dintre timpul liber si cel consumat pentru binele comun, dintre efort si plata.

Tema aleasa este cat se poate de oportuna intr-un moment in care Romania, alaturi de alte tari, se confrunta nu doar cu o criza financiara, devenita economica si ulterior politica, dar si cu scaderea valorii muncii si a omului muncitor. Cu un deficit demografic alarmant, cu un sistem public prin mainile caruia resursele se pierd pe cai ocolite, cu multe lucruri de facut, dar mereu intarziate, Romania de maine risca sa ramana o tara nemuncita la propriu. Iata, aici, un adevarat blestem din firele caruia trebuie sa iesim"!

La finalul prelegerii se va audia lucrarea "Andante si Allegro" de Ernest Chaausson. Vor interpreta Victor Tobac la clarinet si Cristina Muresan la pian. Dupa acest moment muzical, publicul este invitat sa adreseze intrebari legate de tema conferintei.


Sursa: radiorenasterea.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2012

Vizualizari: 1093

Voteaza:

'Munca intre binecuvantare si blestem' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE