
Munca voluntara, atata timp cat este savarsita cu o constiinta curata, lipsita de intere ascunse, este o fapta crestina. Desi, la o prima vedere, putem crede ca munca voluntara este aproape inexistenta, ea fiind luata in ras de "smecherii" societatii actuale, lucrurile nu stau chiar asa; munca voluntara exista, adesea, ea fiind savarsita mai in tacere decat celelalte actiuni din societate. Uniunea Europeana, recunoscand importanta voluntariatului pentru o societate democratica si responsabila, a declarat anul 2011 drept "Anul European al Voluntariatului". Cati dintre noi am stiut acest lucru si cati dintre noi au facut ceva in aceasta privinta?!
Aflat intr-o continua fuga, intre serviciu si casa, intre magazine si vizite, omul de astazi ajunge sa nu mai vada lucrurile cu adevarat importante, uitand cat de putin il "costa" sa faca un bine cat de mic celor de aproape ai lui. De cele mai multe ori, omul contemporan nici nu se gandeste la faptul ca este dator si in stare sa faca un bine comunitatii in care traieste, iar daca se gandeste la acest lucru, spune scurt: "As face, dar nu am timp!" Este drept, unii chiar nu au timp, insa majoritatea petrec ore intregi la televizor sau pe internet.
Ce este munca voluntara ?
Munca voluntara este manifestarea dragostei noastre fata de aproapele. Cand putem munci mai mult decat cel de langa noi, suntem datori a-l ajuta si pe acela. Cand noi intelegem un lucru si il putem face, suntem datori a-l face chiar si atunci cand cel de langa noi nu il intelege si nu il face.
Astfel spus, orice actiune intreprinsa de o persoana cu scopul de a ajuta pe cineva, fara a fi constransa de altcineva si fara a se gandi la recompense financiare, este o munca voluntara si o fapta crestina. Pentru a presta o munca voluntara, este nevoia ca mai intai omul sa incuviinteze cu inima ca a munci fara plata este bineplacut lui Dumnezeu si de mare folos celorlalti, mai ales intr-o lume care fuge de responsabilitate.
O definitie oficiala a muncii voluntare este urmatoarea: "Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie (rasplata) materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistensa si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea" (Legea voluntariatului, anul 2006).
Munca voluntara, fapta crestina
Deoarece comunistii a facut din munca voluntara ceva obligatoriu, multi au ajuns sa nu o mai inteleaga in adevaratul ei sens. Acest lucru a contribuit si el la modul in care romanii vad astazi munca prestata in interesul comunitatii, voluntara si fara plata. Omul de astazi, fiind liber sa nu munceasca, s-a obisnuit sa fie platit pana si pentru cel mai mic lucru facut. Astfel, a face un lucru de bunavoie, pentru comunitate, fara a fi platit, poate fi luat in ras sau privit cu superioritate de catre ceilalti.
Deoarece fiecare salariat plateste impozite statului, este oarecum firesc sa astepte de la stat solutionarea nevoilor zilnice comunitare. Asteptand totul de la institutiile statului, omul nostru a ajuns sa nu mai faca nimic pe cont propriu, in lipsa roadelor asteptate, el injurand si revoltandu-se steril pe conducatori. Astfel, in momentul in care cei aflati la conducere se arata, fie dezinteresati, fie incompetenti, fie depasiti de unele situatii, se cade ca fiecare dintre noi sa facem ce ne sta in putere pentru o organizare comunitara cat mai buna.
Cu fiecare jertfa savarsita pentru aproapele, suntem mai aproape de Dumnezeu, caci Evanghelia lui Hristos este una cu precadere a milei si a intr-ajutorarii reciproce. La randul ei, munca voluntara izvoraste adesea din mila si din dragoste.
Faptele voluntare ale milei crestine sunt clare: "Flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut" (Matei 25, 31-46).
Munca voluntara in folosul comunitatii poate fi motivata insa si de alte lucruri, nici ele rele in sine, precum: pentru a castiga experienta, in vederea obtinerii unui serviciu mai bun; pentru a nu pierde vremea in casa; pentru a cunoaste noi prieteni; pentru a petrece timpul cu prietenii vechi, intr-un mod mai folositor; pentru a invata lucruri noi; pentru a testa o noua cariera, un nou domeniu; pentru a-i ajuta pe cei defavorizati; pentru a face un lucru nou; pentru a invata cum se asuma o responsabilitate; pentru a intelege mai bine problemele comunitatii.
Cultivarea interesului comun, dincolo de cel strict particular, este o datorie atat a societatii, cat mai ales a Bisericii, familiei si a Scolii. "Munca voluntara" ar trebui sa fie o materie distincta, care sa fie predata copiilor si tinerilor, in scoli, licee si facultati; cu siguranta, o astfel de materie i-ar face mai buni si pe cei care nu duc o viata crestina, dezvoltandu-le simtul adevaratelor valori umane.
Ninsori abundente, stradute si ulite blocate, trotuare acoperite cu gheata, zone despadurite, parcuri murdare, case avariate, inundatii, batrani lipsiti de rude, bolnavi imobilizati in case, spitale cu personal insuficient etc. Toate acestea sunt lucruri care au nevoie de voluntari, de crestini care inteleg inca faptul ca Hristos se ascunde in aproapele nostru.
Dezapezind o straduta sau curatand un trotuar, facand cumparaturile unui batran sau stand de vorba cu o vaduva, ajutand un copil sa mearga la gradinita sau luand de la scoala un elev, curatand gradina unui bloc sau ajutand in curte un batran, suntem cu adevarat traitori in Hristos, care a venit mai ales ca Slujitor, iar nu ca Stapan.
Munca voluntara, in Romania
In anul 1990, unele organizatii non-guvernamentale incep sa implice voluntari in activitatile lor, iar unele organizatii internationale incep sa plaseze voluntari straini cu experienta in Romania. Totodata, diferiti finantatori incep sa sprijine proiecte care include componente de voluntariat. In anul 1997 apar primele centre de voluntariat, cu sprijinul Uniunii Europene, prin programul PHARE; se organizeaza si primul centru de voluntariat independent din Romania; dupa anul 1999, in Romania apar si alte noi centre de voluntariat. Natiunile Unite declara anul 2001 drept "Anul International al Voluntariatului"; se pun bazele retelei Nationale a Centrelor de Voluntariat din Romania; se adopta legea voluntariatului; se lanseaza o pagina de internet dedicata voluntariatului; se lanseaza o revista dedicata managerilor de voluntari.
Un centru de voluntariat reprezinta interfata si mecanismul necesar pentru implicarea voluntarilor in cadrul comunitatii, oferind servicii legate de voluntariat persoanelor interesate sa devina voluntari, organizatiilor sau institutiilor care implica voluntari in activitatile lor si comunitatii locale, in conformitate cu un set de standarde minime.
Un centru de voluntariat recruteaza si formeaza voluntari, le prezinta oportunitatile de voluntariat disponibile, recomanda voluntari institutiilor si organizatiilor care au oportunitati de voluntariat disponibile si care solicita voluntari, organizeaza cursuri de formare in managementul voluntarilor, promoveaza conceptul de voluntariat si principiile de buna practica in lucrul cu voluntarii si se implica in organizarea evenimentelor de recunoastere a meritelor voluntarilor.
Munca voluntara si interesul propriu
Munca voluntara si faptele milei crestine, savarsite cu o constiinta curata, au o rasplata vesnica. Cu toate acestea, ele au si o rasplata imediata, cei care au lucrat voluntar marturisind ca nu s-au simtit niciodata mai impliniti si mai odihniti, decat atunci cand au ajutat pe cineva fara a astepta o rasplata materiala.
Abia lucrand voluntar pentru comunitatea in care traieste, omul poate intalni oameni si situatii vii, cu adevarat miscatoare si ziditoare de suflet. Cei care muncesc voluntar in mod sustinut ajung sa cunoasca si alti oameni, asemenea lor: tineri deschisi, responsabili, foarte implicati, care pun suflet in tot ceea ce fac. A avea astfel de prieteni nu poate fi decat o mare binecuvantare a lui Dumnezeu.
Un alt interes propriu este acela care vizeaza cariera sau o angajare intr-un post. Munca voluntara desfasurata pe o anumita perioada poate fi decisiva in ocuparea unui loc de munca. In strainatate se pune deja accent pe activitatea de voluntariat, la randul lor, multe facultati solicitand activitati de voluntariat in vederea admiterii. Deoarece, de cele mai multe ori, angajatorii solicita unul sau mai multi ani de experienta in domeniu, voluntariatul se arata a fi o solutie, atat pentru a valida cerinta angajatorului, cat si pentru a descoperi daca iti doresti cu adevarat sa lucrezi in acel domeniu.
Teodor Danalache
-
Sensul voluntariatului
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.