'Ne bucuram pentru ca in biserica noastra se afla braul si fesul Sfantului Ioan Rusul'

La Iasi se afla de noua ani doua odoare sfinte care au acoperit pentru o perioada moastele Sfantului Ioan Rusul. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata acest sfant se bucura de o cinstire aparte, alaturi de Nascatoarea de Dumnezeu si de Sfanta Teodora de la Sihla.

Sfantul Ioan Rusul
va fi cinstit astazi in mod deosebit la Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ si „Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla“ din Iasi. In acest lacas se gasesc intr-o racla braul si fesul Sfantului. Aceste odoare au ajuns in capitala Moldovei in anul 2005, fiind donate de preotul si Parohia Procopie din insula greceasca Evvia, care adaposteste moastele Sfantului Ioan Rusul. „In anul 2005 am fost in Grecia pentru a primi aceste odoare sfinte. Am dorit foarte mult sa avem aceste odoare, pentru ca il cinstim pe Sfantul Ioan Rusul, intrucat este mare facator de minuni. El este un mare ocrotitor al tinerilor, un mare vindecator de boli, de cancer s.a. De aceea, ne bucuram pentru ca in biserica noastra se afla braul si fesul Sfantului Ioan Rusul“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Multi crestini din Iasi au marturisit ca au avut mare folos in urma rugaciunilor pe care le-au inaltat la Dumnezeu prin mijlocirea Sfantului Ioan Rusul. „Unii oameni au marturisit ca atunci cand s-au rugat au fost indemnati in vis de sfant sa vina sa se inchine in biserica. Citind acatistul Sfantului, multi au avut mare folos. Am putea da foarte multe exemple, mai ales ca avem foarte multi crestini care marturisesc acest lucru. Cei mai multi oameni pastreaza minunile Sfantului Ioan Rusul si aduc slava lui Dumnezeu prin faptul ca vin si se inchina la racla din biserica noastra“, a adaugat pr. paroh Mircea Stoleriu. In duminici si sarbatori, in Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ se oficiaza, dupa Sfanta Liturghie, Acatistul Sfantului Ioan Rusul. „La aceasta slujba participa foarte multi credinciosi. Aceasta este dovada faptului ca Sfantul Ioan Rusul este foarte mult cinstit si ii ajuta pe credinciosii care i se roaga“, a evidentiat pr. paroh Mircea Stoleriu. Programul liturgic inchinat Sfantului Ioan Rusul a inceput aseara la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iasi prin savarsirea Vecerniei unita cu Litia de catre un sobor de preoti. In aceasta dimineata se vor sluji Utrenia, Acatistul si Sfanta Liturghie. „Desi nu este hramul bisericii, noi il cinstim in mod deosebit pe Sfantul Ioan Rusul ca ocrotitor al parohiei noastre“, a explicat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. A participat ca soldat in razboiul rusilor impotriva turcilor, din anul 1711. A fost luat prizonier de catre tatari in luptele pentru dezrobirea Azofului si vandut unui ofiter superior turc. A plecat la Domnul la varsta de aproximativ 40 de ani, pe 27 mai 1730, la inmormantarea sa fiind prezenti chiar si multi musulmani. Sfintele sale moaste au fost descoperite peste trei ani, dupa ce s-a aratat Sfantul in vis preotului satului. In anul 1832, Osman Pasa a aruncat moastele Sfantului in foc, dar pentru ca a vazut ca acesta se misca prin foc ca un om viu, turcii au fugit ingroziti. Sfintele moaste nu au ars, dar au ramas negre de la fum pana astazi. Dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Mai 2014

Vizualizari: 239

Voteaza:

'Ne bucuram pentru ca in biserica noastra se afla braul si fesul Sfantului Ioan Rusul' 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul ioan rusul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE