Noul Episcop al Basarabiei de Sud a fost hirotonit

Episcopul ales al Basarabiei de Sud, Arhim. Veniamin Goreanu, a fost hirotonit sâmbătă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Slujba de hirotonie şi Sfânta Liturghie au fost prezidate de Preafericirea Sa în Catedrala Patriarhală.

Soborul slujitor

Alături de Patriarhul României au mai slujit:
• Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor;
• Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
• Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului;
• Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop ales de Bălţi;
• Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal;
• Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal;
• Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Însemnele misiunii episcopale
După Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel i-a înmânat noului ierarh însemnele episcopale: mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja.

În momentul în care i-a oferit cârja episcopală, Patriarhul l-a îndemnat pe Episcopul Veniamin să păstorească „turma lui Hristos cea încredinţată” şi să folosească această cârjă pentru cei ascultători ca „toiag de reazem şi întărire”, iar pentru cei neascultători „ca toiag de deşteptare”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat apoi, în cuvântul ocazionat de acest eveniment, simbolismul mantiei şi al cârjei păstoreşti.

„Mantia aminteşte de slujirea de învăţător al clerului şi credincioşilor din Eparhie sau de capacitatea de avea fii duhovniceşti sau ucenici”.

„Cârja păstorească înseamnă responsabilitatea de a conduce pe calea mântuirii pe credincioşii încredinţaţi episcopului. Cârja vrea să arate fermitatea credinţei, dar şi fermitate în apărarea clerului şi credincioşilor încredinţaţi spre păstorire unui arhiereu”, a spus Preafericirea Sa.

Activitatea
Patriarhul a făcut referire la aspecte din viaţa şi activitatea Episcopului Veniamin: „Este cunoscut ca un om harnic şi evlavios. A fost o vreme Consilier eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi în ultimii ani Consilier Patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod pentru relaţia cu Parlamentul”.

De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a punctat şi misiunea ca „preot slujitor şi superior al Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon Nou, unde a făcut ample lucrări de consolidare, restaurare şi înnoire”.

Tot în acest context, Patriarhul a amintit de cariera universitară a noului ierarh care este „lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti la Disciplina Drept şi administraţie bisericească”.

„Toată această experienţă de administraţie bisericească, pastoraţie într-un oraş mare şi de cadru didactic îi va folosi în lucrarea viitoare de Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud”, a menţionat Patriarhul care a adăugat misiunea încredinţată „necesită multă răbdare, dăruire de sine şi multă jertfelnicie”.

„Îi dorim Preasfinţitului Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud ajutor de la Dumnezeu şi să păstreze foarte multă evlavie în suflet şi să slujească cu bucurie aşa cum a slujit foarte mulţi ani la Biserica Sfântul Spiridon Nou”, a spus Preafericirea Sa.

Întrucât noii Episcopi pentru Basarabia, Episcopul Veniamin şi Episcopul Antonie, sunt „fii duhovniceşti ai Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Petru”, Părintele Patriarh Daniel i-a îndemnat pe cei trei ierarhi „să continue lucrarea pe care ierarhii români au săvârşit-o în Basarabia cu multă jertfelnicie, înţelepciune şi dragoste de Hristos, Biserică şi neam”.

Mitropolitul Petru a mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Mitropoliei Basarabiei, cât şi Sfântului Sinod pentru susţinere şi a apreciat că atunci „când creştinii văd faptele unui ierarh, este mai uşor să-i păstoreşti”.

Gânduri la început de episcopat
Cuvântul de încheiere a aparţinut Preasfinţitului Părinte Veniamin care i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest mare dar primit astăzi şi şi-a exprimat bucuria de a păstori clerul şi credincioşii din Eparhia încredinţată.

„Îmi îndrept gândurile spre clerul şi credincioşii din Episcopia Basarabiei de Sud pe care îi pomenesc în rugăciunile mele şi îi asigur că mă strădui ca pe toate să le facem împreună cu înţelepciune”, a spus Preasfinţia Sa.

Date biografice
Noul ierarh a fost ales de Sfântul Sinod Episcop pentru Basarabiea de Sud în şedinţa de lucru din 24 mai 2018.

Episcopul Veniamin Goreanu este originar Republica Moldova, fiind născut în Com. Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975.

A intrat în viața monahală la Mănăstirea Neamț în anul 2007, iar la începutul anului 2008 a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah pe seama mănăstirii Antim. În 28 noiembrie 2010 a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Teologie.

Iulian Dumitraşcu
Sursa: basilica.ro

29 Mai 2018

Vizualizari: 681

Voteaza:

Noul Episcop al Basarabiei de Sud a fost hirotonit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact