Gandurile rele

Gandurile rele Mareste imaginea.

In om nu sunt prezente numai gandurile bune, care vin de la Dumnezeu si ii aduc bucurie, ci sunt prezente si cele rele, ganduri trimise de diavol, care ii pricinuiesc omului tulburare si intristare.

Gandurile rele nu sunt zamislite de firea noastra, caci ea a fost creata buna.

A spune ca din cauza firii avem ganduri rele, inseamna a marturisi ca Dumnezeu este autorul lor, de vreme ce ne-a daruit o fire care naste si astfel de ganduri. Dar din cauza pacatelor, se poate face si ea sursa a gandurilor rele.

Gandurile rele sunt doar inceputul razboiului diavolului impotriva noastra. Daca omul nu scapa de ele, gandurile semanate in minte de diavol cresc pana la faptuirea pacatului si de acolo la impatimirea omului - la repetarea pacatului, facand din om un rob al patimilor.

Sfantul Ioan Scararul spune ca "Precum ouale nasc viata atunci cand sunt incalzite in cuibar (cand sunt clocite), tot astfel si gandurile pe care le tinem in noi prind viata si se prefac in fapte". Ce reiese de aici? Ca niciun gand rau nu trebuie pastrat in mintea noastra, caci el nu peste mult timp va abate mintea de la rugaciune.

Nu putem vietui fara ganduri, dar sta in puterea noastra sa gandim duhovniceste sau trupeste. In Pateric se spune ca "Un frate a venit la avva Pimen si i-a spus: "Avva, am multe ganduri rele si ma pun in primejdie“. Batranul l-a scos afara din chilie si i-a spus: "Umfla-ti pieptul si opreste vantul!". Fratele a raspuns: "Nu pot sa fac asta". Atunci batranul i-a zis: "Cum nu poti sa faci asta, nu poti impiedica nici gandurile rele sa navaleasca peste tine. Dar macar tine-le piept". Asadar, nu putem impiedica gandurile sa ne atace, dar putem lupta impotriva lor: sa le intampinam cu dispret si sa nu le punem in lucrare.

Dar eliberarea de gandurile rele nu se poate face prin propriile puteri, ci numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Sa-I cerem in rugaciune ca neincetat sa facem voia Sa si sa nu uitam ca in spovedanie este indicat sa-i marturisim duhovnicului si gandurile noastre. Infatisarea gandurilor noastre Domnului prin parintele duhovnicesc, va aduce linistea launtrica.
Caci duhovnicul, inzestrat cu intelepciunea cea dupa Dumnezeu, ne va ajuta sa implinim cuvintele rostite de avva Pimen: "Precum o lada plina cu haine, de le va lasa cineva, cu vremea putrezesc, asa si gandurile, de nu le vom face cu trupul, cu vremea se prapadesc si putrezesc".

Adrian Cocosila

.

20 Februarie 2012

Vizualizari: 32620

Voteaza:

Gandurile rele 5.00 / 5 din 9 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-06-09 16:07

    Multumesc pentru articol. Multe ganduri ne napadesc,bune sau rele, dar pe cele rele, parintele meu duhovnic, Bunul Dumnezeu sa-l aiba in paza SA, imi spune sa le gonesc imediat cu rugaciunea lui Iisus, astfel, numele cel sfant a lui Dumnezeu va sterge gandul rau si nu vom mai impovara parintii duhovnici cu ele la Sfanta Spovedanie. Alungandu-le in urmatoarea clipa, dupa ce vin, nu se mai infaptuiesc, nu mai reprezinta pacat.Iertati-ma. Amin

  • Marcu AdrianPostat la 2012-09-22 10:35

    Frumos si folositor. Multumesc din suflet.

  • Bogdan GramaPostat la 2012-09-08 20:44

    Foarte folositor articolul, ma bucur ca am dat de el...Doamne ajuta!

  • costel popescu Postat la 2012-02-28 11:40

    Adrian, daca Dumnezeu ingaduie nu inseamna ca asta isi doreste. Asa ca daca ingaduie, nu inseamna ca El aduce in noi gandurile rele.

  • adrian sacuiu Postat la 2012-02-26 21:45

    Si ni s-a dat noua, oamenilor, sa cunoastem binele si raul, pentru ca noi am ales aceasta. De aceea sa nu ne miram daca, pe langa gendurile bune, ne vin si ganduri rele. Noi am vrut. Gnadurile rele ne vin cu ingaduinta lui Dumnezeu, pentru ca nimic nu se face fara voia Domnului, ca urmare, nu mai spuneti ca aceste ganduri nu vin de la Dumnezeu, fiind ca nimic nu este in afara lui Dumnezeu si nimic nu se face fara voia Lui. Cu gandurile rele Dumnezeu incearca taria credintei noastre, iar istoria consemneaza nenumarate exemple de oameni care, sub povara gandurilor rele, au ucis, au furat, au distrus sau chiar au prigonit Sfanta Biserica a lui Hristos, dupa care au devenit sfinti ai lui Dumneazeu. Nu suntem noi in masura sa judecam ce este cu gandurile. Asta am vrut, asta avem. Treaba noastra este sa ne pastram in Sfanta credinta Ortodoxa si sa nu ne apucam sa explicam lucruri care tin de tainele Dumnezeiesti si pe care nu le vom putea sa sa le deslusim niciodata, pentru ca ele nu tin de om. Claritatea convingerilor ortodoxe din inimile noastre determina si claritatea atitudinilor noastre intime fata de gandurile rele. Fiti calmi, dragii mei. Gandurile rele se tem ingrozitor de calmul cu care sunt primite si fug repede, vazand ca nu se gaseste loc pentru ele, atunci cand le primim cu calm si chiar cu un zambet interior de mila.

  • evanghelia teodora damian Postat la 2012-02-21 01:35

    Parintele Adrian Fageteanu ne indemna sa studiem si sa transformam activitatea noastra intelectuala intr-un obicei, dar si intr-o ofranda pe care sa i-o oferim lui Dumnezeu: "Ocupa-ti mintea cu studiul cand nu te rogi"

  • florina GabrielaPostat la 2012-02-20 13:57

    Se spune ca intr-o zi unui om ii trec prin minte cam 62000 de ganduri si ma intreb cate ii inchin lui Dumnezeu? Prea putine din pacate . Asa zise ganduri bune sunt insotite de altele care ma fac trufasa sau am un scop ascuns... Of, cat suntem de rai si cu pretentii mari... Dumnezeu sa ne ierte pentru gandurile noastre nu intotdeauna bune. Doamne ajuta!

  • costel popescu Postat la 2012-02-20 12:49

    Parintele Teofil Paraian spunea ca orice gand rau poate fi inlaturat cu unul bun. Sa ne ajute Dumnezeu sa putem face mereu acest lucru.

  • Vasa NastaPostat la 2012-02-20 12:34

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu daruieste-mi ganduri curate sa nu pricinuiesc nici un rau in viata asta vremelnica ! Doamne ajuta-ma ! Amin.

  • Cornelia AlexandruPostat la 2012-02-20 10:40

    Doamne ajuta ne si alunga toate gandurile rele din mintile tuturor!AQi mila de noi pacatosii bunule Dumnezeu! In mana ta ne lasam vietile sa le indrumi!Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE