Noul episcop al Eparhiei Husilor este Preasfintitul Parinte Corneliu

In sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane desfasurata astazi, 18 iunie, la Resedinta patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, a fost ales Preasfintitul Parinte Corneliu in scaunul de episcop al Eparhiei Husilor. Preasfintia Sa a fost ales cu 43 de voturi, dupa cum a relatat Mircea Toma (reporter al postului de radio al Patriarhiei Romane) pentru Radio TRINITAS, in cadrul emisiunii „Romania la zi”.

Ceremonia de intronizare a Preasfintitului Parinte Corneliu, noul chiriarh ales al Episcopiei Husilor, va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in Catedrala episcopala din Husi, luni, 29 iunie 2009, la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, hramul acestui sfant lacas.

Preasfintitul Parinte Corneliu Onila s-a nascut in satul Corni-Albesti, judetul Vaslui, la 25 iulie 1966, din parintii Eugen si Ruxandra Onila, fiind primul dintre cei trei copii de parte barbateasca.

A urmat Scoala generala si Gimnaziul in satul natal, absolvind-o in anul 1980. Intre anii 1980-1982 a urmat prima treapta de liceu in orasul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a inceput cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, pe care le-a absolvit in anul 1987. In perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (respectiv Facultatea de Teologie), absolvindu-l in anul 1992. Intre 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeasi Facultate. Incepand cu anul 1993 a studiat la Facultatea de Teologie Protestanta din cadrul Universitatii Marburg - Germania, fiind bursier al Diakonisches-Werk, EKD; din anul 1996 a functionat ca asistent in cadrul aceleiasi Facultati, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub indrumarea prof. Hans-Martin Barth.

In data de 21 noiembrie 1997 a fost tuns in monahism la Catedrala Episcopiei Husilor, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar in 23 noiembrie - ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. In Eparhia Husilor a activat mai intai ca profesor de seminar si consilier cultural la Centrul Eparhial. In anul 1998 a fost numit de catre vrednicul de pomenire PS Episcop Ioachim al Husilor vicar administrativ al eparhiei si, la propunerea aceluiasi ierarh vrednic de pomenire, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-Vicar al Episcopiei Husilor, cu titlul de „Barladeanul“.

La Episcopia Husilor s-a ocupat de organizarea Sectorului diaconal-caritativ, organizand cu ajutorul mai multor asociatii similare, din vestul Europei, Biroul de Asistenta Sociala din cadrul Episcopiei Husilor. Astfel, prin intermediul Manastirii Plankstetten din Germania a dotat cu saltele, paturi, aparatura medicala, medicamente, imbracaminte pentru bolnavi numeroase spitale si asezaminte destinate celor in nevoi din judetul Vaslui. Tot cu acelasi ajutor a dotat Episcopia Husilor cu o masina de teren noua, destinata activitatii misionare si caritative. Prin sprijinul elvetiano-olandez a dotat cu cele necesare Spitalul de Psihiatrie din Vaslui, precum si pe cel de Boli infectioase din Barlad.

A fost delegat de Patriarhia Romana sa participe la numeroase simpozioane, conferinte si congrese internationale, printre care: Conferinta cu tema „2.000 de ani de crestinism, realitati si perspective“ (Bensheim, Germania 1998); Congresul monahilor benedictini cu tema „Monahismul, spiritualitate si provocare in Europa“ (Roma 2000); Seminarul organizat de Episcopia Catolica de Haarlem - Olanda, cu tema „Misiunea crestina in Europa secolului XX“ (2001); Simpozionul cu tema „Misiunea crestina si succesele misionare in Europa“, organizat de catre Conferinta Bisericilor Europene (Varsovia, 2003); Simpozionul cu tema „Mediul inconjurator si mesajul crestin“ (Zurich, Elvetia 2004); Simpozionul cu tema „Constitutia Europei si Bisericile crestine“ (Stuttgart, Germania, 2004) s.a.

In acelasi timp, a publicat studii si articole teologice in publicatiile bisericesti „Glaube aus der zweiten Welt“, „Una sancta“, „Konfessionskunde“, „Candela Moldovei“, „Mitropolia Olteniei“, „Vestitorul Ortodoxiei“ etc.

Sursa: basilica.ro

19 Iunie 2009

Vizualizari: 377

Voteaza:

Noul episcop al Eparhiei Husilor este Preasfintitul Parinte Corneliu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE