O institutie non-bancara si non-profit, in sprijinul angajatilor Arhiepiscopiei Iasilor

In conformitate cu Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane si cu Regulamentul pentru Organizarea si Funcţionarea Caselor de Ajutor Reciproc ale Clerului si Salariatilor Bisericesti din Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, in Arhiepiscopia Iasilor s-a infiintat Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor I.F.N. Iasi, cu scopul de a putea oferi angajatilor de la unitatile de cult din aceasta eparhie un mijloc simplu si ieftin de a imprumuta anumite sume de bani. Aceasta informatie a fost difuzata presei inca din data de 12 februarie a.

c., ea regasindu-se in comunicatul emis la finalul lucrarilor Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor.

Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor I.F.N. Iasi este o asociatie non-profit, cu statut juridic propriu, fiind o institutie financiara non-bancara, creata in primul rand in sprijinul acelor persoane care functioneaza ca angajati in una dintre unitatile de cult de pe aria Eparhiei Iasilor, inclusiv a celor care activeaza in cadrul scolilor teologice. Aceasta asociatie are un buget propriu de venituri si cheltuieli si nu constituie, cum gresit s-a inteles, o ”afacere” a Arhiepiscopiei Iasilor.

Astfel de initiative se regasesc si in alte eparhii din Biserica Ortodoxa Româna, iar la nivelul Eparhiei Iasilor ea constituie, de fapt, reluarea unei formule similare de intrajutorare financiara pentru clerici si mireni care a functionat de-a lungul vremii. Mai ales pe fondul crizei economice, o Casa de Ajutor Reciproc (CAR) este si un mijloc de a veni in sprijinul celor cu salarii mici si care se confrunta cu dificultatile materiale, situatie in care se afla si angajati ai Arhiepiscopiei Iasilor, cum e cazul preotilor din zonele rurale mai sarace.

Suma suplimentara, calculata procentual, care insoteste returnarea esalonata a oricarui imprumut are ca destinatie exclusiva acoperirea cheltuielilor cu functionarea acestei asociatii. Suma ramasa necheltuita care ar rezulta totusi din activitatea Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor I.F.N. Iasi va fi impartita, in conformitate cu prevederile legale, tuturor membrilor cotizanti, proportional cu valoarea fondului social al fiecaruia, si nu va constitui nici intr-un caz un venit suplimentar pentru Arhiepiscopia Iasilor.

Regretam, pe aceasta cale, mediatizarea unor informatii eronate despre aceasta initiativa a Arhiepiscopiei Iasilor, mai ales a acelora care acreditau o implicare a acestei eparhii intr-o afacere similara celor din sistemul bancar.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor
 

.

07 Martie 2011

Vizualizari: 789

Voteaza:

O institutie non-bancara si non-profit, in sprijinul angajatilor Arhiepiscopiei Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE