Ortodoxia transilvana in confruntare cu secularismul de azi

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, intrunit la Manastirea Barsana, pe 29 iunie 2014, si-a insusit proiectele de viitor ale Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, intrunita in sedinta la Cluj-Napoca pe 14 iunie 2014

Proiectele de perspectiva ale acestui for deliberativ al Eparhiei vizeaza o seama de probleme importante legate de viata spirituala, filantropica, culturala si sociala a credinciosilor, pe care le luam pe rand:

Cu toate realizarile frumoase, atat pe taram duhovnicesc, cat si edilitar, filantropic si cultural, se constata nevoia dinamizarii activitatii preotilor si consiliilor parohiale in multe parohii. Dinamica vietii sociale fiind una alerta nu ne putem limita la o slujire liturgica in biserica, ci trebuie sa iesim intru intampinarea nevoilor oamenilor. Mijloacele de misiune sa fie cele adecvate vremurilor, folosindu-ne de tehnica moderna. Nu ne mai putem permite o activitate anemica.

In ultima vreme, la adresa Bisericii Ortodoxe, apar tot mai dese atacuri generate de parteneriatul cu statul roman in domeniul educatiei.

Este un domeniu in care nu trebuie sa cedam, deoarece colaborarea si cooperarea dintre Biserica si celelalte institutii ale societatii civile, in domeniul activitatilor sociale si culturale ori educative devine un gest indispensabil pentru crearea de buni cetateni si buni romani. In mass-media, Biserica este atacata cu scopul marginalizarii spiritualitatii, dar mai ales pentru a se zadarnici educarea tinerilor in spiritul cunoasterii si trairii acesteia, preconizandu-se laicizarea fortata si promovarea secularismului sau nasterea unor noi idolatrii, separate de Biserica, cea a starurilor sau idolatrizarea reusitei materiale.

Tinand cont de faptul ca societatea romaneasca, orientata tot mai mult spre profit, face sa se mareasca numarul celor care au nevoie de ajutor si protectie sociala, militam pentru o mai intensa implicare a Bisericii, alaturi de stat, pentru rezolvarea unor probleme sociale importante si, mai ales, pentru asigurarea unei asistente spirituale pentru cei saraci sau deznadajduiti. Consideram ca ajutorul material primit din partea statului sau prin solidaritatea comunitara trebuie sa fie mereu insotit de asistenta duhovniceasca si practici de consiliere care sa ajute la echilibru sufletesc si renasterea sperantei. Avand in vedere numarul tot mai mare de asistati sociali si nevoia tot mai accentuata de asistenta, consideram ca Biserica noastra trebuie sa conlucreze cu statul si administratia locala pentru a prelua o parte a sarcinilor de asistenta sociala si spirituala, dar sa i se permita si preluarea de la stat a unor resurse destinate asistentei sociale care pot fi astfel mult mai bine, mai eficient si mai judicios cheltuite, continuand alaturi de stat sa actioneze pentru consolidarea armoniei si stabilitatii sociale.

Spatiul transilvan este tot mai afectat de migratia internationala, multi romani pleaca singuri sau cu familiile lor spre tari mai bogate in cautarea legitima a unui trai mai bun. Pericolul este aici legat de faptul ca acesti oameni isi pot pierde traditiile sau identitatea etnica, sub presiunea adaptarii si in conditiile in care ajung in spatii sociale neprielnice exprimarii apartenentei lor la Ortodoxie. Suntem datori sa cerem societatii noastre, statului si chiar noua insine, conditii mai bune de asistenta religioasa pentru diaspora. Multumita Sfintei Patriarhii, structurile eclesiale apartinand Bisericii Ortodoxe Romane din Diaspora se bucura de sprijin si recunoastere, dar este nevoie de noi masuri legislative si actiuni din partea statului in domeniul educatiei si reconstructiei de comunitati in Diaspora pentru a nu ne pierde cetatenii raspanditi prin lume.

Societatea noastra a devenit tot mai vulnerabila manipularii prin mass-media, mai ales din ratiuni de rating, canalele comerciale mediatizand excesiv probleme ale Ortodoxiei, care pot da o imaginea deformata Bisericii sau slujitorilor ei. Biserica dispune in acest moment de un trust media, dar acesta nu poate realiza singur sarcina misionara sau reactia de raspuns la violenta limbajului bolovanos si subtilei manipulari in numele unei asa zise modernizari spirituale. Trebuie incurajate si sprijinite astfel toate unitatile bisericesti sa dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu si construite in asa fel incat sa devina atractive si interesante, realizand un dialog pe problemele cu care se confrunta astazi, mai ales tinerii, construindu-se un spatiu de expresie viu si adecvat misiunii Bisericii noastre. Se poate ajunge astfel la realizarea starii de comuniune, ca o replica fata de exprimarea singulara, retelele de socializare fiind de cele mai multe ori un refugiu pentru oameni tot mai insingurati, oameni care cauta o artificiala apartenenta sociala sau spirituala. Nu trebuie sa ramanem indiferenti la aceste dezvoltari ale societatii si tehnicii, Biserica trebuie sa mearga acolo unde este nevoie de ea, acolo unde merg oamenii, chiar daca este vorba de spatiul virtual.

Deoarece tara noastra se afla in al douazeci si treilea an consecutiv de pierdere demografica, iar alocatia pentru un copil este de 10 ori mai mica decat cheltuiala statului pentru un caine fara stapan, trebuie sa militam pentru reforme care sa incurajeze stabilitatea familiilor, dar si reducerea numarului de avorturi. Biserica si Statul sa coopereze mai strans pentru a promova proiecte in domeniul legislatiei privind educatia copiilor si tinerilor, in domeniul asistentei sociale privind copiii si parintii care au probleme majore de ordin social. Cununia celor doi tineri (barbat si femeie) este binecuvantata de Biserica, iar preotul trebuie sa le explice ca familia niciodata nu poate fi redusa la aspectul biologic, juridic, psihologic, sociologic sau cultural, ea nu este doar un contract, ci un important izvor de viata, fantana care reinnoieste mereu lumea.

Credem ca este necesara o implicare mai mare a preotilor in conducerea comunitatilor locale si oferirea de asistenta la luarea unor decizii. De multe ori, dupa savarsirea ritualului de vot, comunitati intregi sunt lasate in voia arbitrariului sau bunului plac al unor grupuri de interese sau organizatii de partid care nu mai vor sa asculte vocea poporului. Fara sa faca parte din partidele politice, preotii pot si trebuie sa se angajeze si sa militeze pentru promovarea valorilor unei comunitati, a unor proiecte comunitare esentiale si chiar a liderilor sau a unor organizatii de orice fel care servesc binele comunitar in cel mai mare grad. Biserica Ortodoxa nu poate ramane tacuta atunci cand situatia sociala, economica sau spirituala a poporului roman este grav afectata de lupte politice inutile si orgolii personale sau coruptie. Credem ca este de datoria noastra sa atragem atentia opiniei publice, enoriasilor si vremelnicilor conducatori, atunci cand cei multi sufera din cauza celor putini, cand meritul si talentul nu sunt rasplatite cum se cuvine sau cand valorile crestine nu sunt respectate. Cand viitorul tarii, generatiilor tinere este afectat, datoria noastra este sa tragem un semnal de alarma si sa ne manifestam activ pentru a crea conditii favorabile schimbarii acestor stari de lucruri.

Biserica noastra nu se poate retrage intr-o neutralitate cand valorile nationale sunt grav afectate de diverse manifestari extreme ale globalizarii sau cosmopolitismului. Credem ca suntem datori sa respectam intelegerile si tratatele internationale, sa participam la integrarea Romaniei in proiectul european, dar nu putem tolera tot mai desele atacuri la adresa Bisericii Ortodoxe venite din mass-media conectata la resurse externe sau din partea unor organizatii sau denominatiuni religioase.

Biserica noastra va continua sa aiba relatii fratesti cu Biserica Greco-Catolica, in spiritul Evangheliei lui Hristos, in felul acesta slujind idealurilor poporului binecredincios, nadajduind totusi intr-o corecta impartire a patrimoniului provenit de la inaintasi.

Si cu celelelate culte religioase, in spirit ecumenic, dorim sa avem cele mai bune relatii. Nu dorim sa nedreptatim alte confesiuni sau etnii minoritare dar, in acelasi timp, suntem constienti ca Dumnezeu ne cere sa avem grija de credinciosii ortodocsi. Este clar ca in multe comunitati Biserica noastra Ortodoxa este nedreptatita de deciziile unor lideri comunitari care, personal, au o alta confesiune sau au identitate religioasa incerta, ori apartin de alte etnii. In aceste conditii, consideram ca trebuie sa luptam pentru ca enoriasii nostri, majoritari sau nu, sa-si castige drepturi egale si decizii in conformitate cu legile in vigoare. Prin urmare, Biserica noastra va trebui sa se manifeste activ pentru a sprijini oameni si proiecte care corespund cu viziunea majoritatii privind viitorul comunitatii. Implicarea preotimii in aceste conditii va putea fi considerata ca o forma legitima de actiune sociala si comunitara si nu ca implicare politica sau propagandistica.

In 2014 traversam un an electoral, urmand ca in toamna Romania sa aleaga un nou Presedinte, astfel readucem in atentia opiniei publice cuvintele Mitropolitului Bartolomeu de pioasa amintire, valabile si astazi: „Fac acest apel in numele lui Dumnezeu dar si al vostru, al tuturor, in numele pastorilor: alesul sa aiba asemenea unui stetoscop inima atintita, aplecata, lipita de inima poporului care-l va alege in aceasta toamna. As vrea sa stie toata lumea ca vom face reforme economice si politice, dar toate acestea nu vor avea roade daca nu vom face o reforma morala a poporului roman. Sa starpim din tara hotia si talharia”.

Nadajduim ca proiectele misionare enumerate mai sus, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa poata fi duse la indeplinire si, dupa patru ani, bilantul sa fie pozitiv.


Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului

Pentru conformitate,

Biroul de presa al Mitropoliei Clujului

Pr.Bogdan IVANOV

.
Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2014

Vizualizari: 742

Voteaza:

Ortodoxia transilvana in confruntare cu secularismul de azi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact