Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana


La Palatul Patriarhiei, ieri, 22 noiembrie, a avut loc lansarea cartii unuia dintre cei mai tineri universitari galateni, lect.univ. George Enache.

Aparuta la editura Nemira, cartea, intitulata "Ortodoxie si putere politica in Romnia contemporana", isi propune sa investigheze relatiile dintre puterea politica si Biserica, in perioada comunista.

Titlurile unora dintre capitole sunt sugestive pentru demersul stiintific al tnarului istoric: "Episcopul Antim Nica si pozitia lui fata de relatiile stat?biserica in Romnia comunista", "Despre neajunsul de a fi fost legionar.

Studiu asupra cazului unor preoti aradeni", "Represiunea religioasa in Romnia comunista. Studiu de caz: Rugul aprins", "Religiozitate populara si rezistenta anticomunista in Romnia".

Polemiznd cu carti similare aparute in Apus, deci in exteriorul spatiului ortodox, autorul spune ca "suntem inca departe de momentul sintezei in ceea ce priveste problema raporturilor Bisericii Ortodoxe cu statul comunist", "studiile din volumul de fata se doresc o contributie, in rnd cu ale altor autori, la structurarea unei imagini mult mai nuantate in ceea ce priveste evolutia Bisericii Ortodoxe Romne in perioada contemporana", "Politica religioasa a regimului comunist si rolul pe care l?au jucat organele de Securitate in impunerea acestei politici formeaza un alt domeniu de mare importanta in cercetarea de fata", "odata ce discutam despre represiune, in mod firesc trebuie sa abordam si problema rezistentei, prin stabilirea relatiilor dintre cei doi factori" isi anunta autorul intentiile in Introducerea cartii.

Cartea este rodul cercetarilor efectuate de George Enache in Arhivele Securitatii.

.

22 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2131

Voteaza:

Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE