Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu si Episcopul Nicolae Ivan

In Biserica Ortodoxa a fost astazi Duminica a 32-a dupa Rusalii, numita si „a lui Zaheu”. In aceasta zi Mitropolitul Andrei al Clujului si PS Episcop Vasile Somesanul au fost prezenti in Catedrala Mitropolitana din Cluj -Napoca.

Ierarhii au oficiat de la ora 10 Sfanta Liturghie. Au slujit alaturi de Inaltpreasfintia sa si PS Vasile Somesanul si un ales sobor de preoti si diaconi. In cadrul cuvantului de invatatura, pornind de la evanghelia de astazi, Inaltpreasfintia sa a vorbit despre familia crestina ce salveaza neamul si omenirea. In cadrul Sfintei Liturghii Mitropolitul Andrei l-a hirotonit intru preot pe inspectorul de religie al judetului Cluj, Sidon Marian. Acesta a fost numit preot pentru capelele scolare din municipiul Cluj-Napoca. La finalul slujbei IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si PS Vasile Somesanul au oficiat o slujba de parastas pentru mitropolitul Bartolomeu si episcopul Nicolae Ivan. In cadrul cuvantului rostit Mitropolitul Andrei a evidentiat activitatea celor doi mari ierarhi:”Mitropolia noastra a fost intemeiata de Sfantul Stefan cel Mare. Vremurile fiind grele si tumultoase peste romanii din Transilvania, aceasta mitropolie cu sufragana ei de la Vad, n-a durat multa vreme. Cand insa dupa unirea cea mare au fost prielnice conditiile in anul 1921 vine vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan si reintemeiaza eparhia. In 2005 Mitropolitul Bartolomeu reintemeiaza mitropolia. De aceea am socotit ca cele doua date cand au trecut la cele vesnice ambii ierarhi, respectiv 31 ianuarie si 3 februarie, fiind apropiate, e bine sa-i pomenim impreuna, pentru ca ei in imparatia lui Dumnezeu impreuna sunt si noi credem ca Dumnezeu le-a facut parte de odihna acolo sus in cer”.

Primul Mitropolit al Clujului, s-a nascut in 18 martie 1921, in comuna Glavile, Jud.Valcea, primind la botez numele de Valeriu. Dupa scoala primara a urmat Seminarul „Central" din Bucuresti, Facultatea de Medicina si Conservatorul de Muzica din Cluj, Facultatea de Teologie din Bucuresti si Academiile Teologice din Cluj si Sibiu. A fost tuns in monahism la manastirea „Antim" din Bucuresti, primind numele de calugarie Bartolomeu. Sub regimul comunist a efectuat sase ani de detentie, indeplinind apoi mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada. In anul 1993, a devenit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar in 2006 a fost ales mitropolit. Primul Mitropolit al Clujului, BARTOLOMEU ANANIA, a trecut la cele vesnice in 31 ianuarie 2011, la varsta de 89 de ani si este inmormantat in cripta ierarhilor, din subsolul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Episcopului Nicolae Ivan s-a nascut pe data de 17 mai 1855, in localitatea Aciliu din judetul Sibiu. A fost invatator in Saliste, preot in penitenciar, profesor de religie si redactor responsabil la Telegraful Roman. Episcop al Eparhiei Vadului, Feleacului si Clujului a fost numit in anul 1921. Episcopul Nicolae Ivan a trecut la Domnul in ziua de 3 februarie a anului 1936, fiind inmormantat in cripta ierarhilor din subsolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

03 Februarie 2013

Vizualizari: 315

Voteaza:

Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu si Episcopul Nicolae Ivan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE