Parintele Academician Prof. Univ. Dr. Mircea Pacurariu - Cetatean de onoare al Municipiului Sibiului

Mitropolia Ardealului a luat act cu multa bucurie de hotararea Consiliului Local al Municipiului Sibiu, Nr. 289/2012, aprobata in sedinta din 30 august 2012, prin care se acorda titlul de CETATEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SIBIU Parintelui Academician Prof. Univ. Dr. Mircea Pacurariu, ca urmare a demersurilor realizate din incredintarea si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Dr.

Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului.

Festivitatea decernarii titlului de Cetatean de onoare al Municipiului Sibiului va avea loc in data de 27 noiembrie 2012, ora 11, in sala de festivitati a Primariei Sibiu, in prezenta Domnului Klaus Johannis, Primarul Municipiului Sibiu. Vor fi prezenti, la acest moment, Inaltpreasfintitul Parinte Dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, Prof. Univ Dr. Ing. Ioan Bondrea, Rectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu si Prof. Univ. Dr. Dr.h.c. Ing. Constantin Oprean, Presedintele Senatului Universitatii Lucian Blaga.

***
Parintele Academician Prof. Dr. Mircea Pacurariu, ilustrul profesor de teologie si istoric, este unul dintre cei doi academicieni care reprezinta Sibiul, cu traditia, istoria si scoala sa, in cel mai inalt for stiintific al Romaniei.

In intreaga sa cariera, acesta s-a aplecat cu atentie asupra vietii si activitatii unor personalitati ale vietii ecleziale ardelene, in special, si romanesti, in general, asupra unor evenimente marcante din viata poporului roman si a Bisericii Ortodoxe, promovand toate aceste lucruri in tara si in strainatate. Mai mult, oriunde a reprezentat invatamantul romanesc, a vorbit din pozitia de dascal al multisecularei Facultati de Teologie de la Sibiu (pe care a si condus-o in calitate de decan in perioada 1992-2000), Parintele Academician Mircea Pacurariu fiind peste tot identificat, de fapt, cu SIBIUL.

Intreaga activitate stiintifica a Dascalului sibian insumeaza peste 800 de titluri, cu peste 15.000 de pagini tiparite.

Pentru remarcabila activitate bisericeasca, didactica si culturala, acesta a fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Romane, fiind al 16-lea profesor al Scolii teologice sibiene care s-a bucurat de aceasta aleasa onoare. Totodata, a fost cinstit cu diferite distinctii bisericesti si laice: Crucea Patriarhala (primita de la ultimii trei patriarhi ai Romaniei); ordinul Steaua Romaniei in gradul de ofiter (distinctie oferita de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu), peste zece medalii din partea Patriarhiei Romane, a unor episcopii din tara, a Patriarhiei Moscovei si a Patriarhiei Bulgare.

In semn de recunoastere a contributiei Parintelui Academician Mircea Pacurariu in cercetarea stiintifica, concretizata printr-o imensa lista de volume si studii, dar si pentru pasiunea care a insotit activitatea de pedagog, caldura, dar si exigenta pe care le-a dovedit in formarea tinerilor cercetatori, si nu in ultimul rand pentru calitatile sale de preot slujitor, autor al multor inaltatoare predici, la 12 octombrie 2007, Mitropolitul Laurentiu al Ardealului i-a inmanat cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Ardealului, Crucea saguniana. In cadrul actiunii Asociatiei pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu, parintele profesor a fost propus pentru a intra chiar in topul celor mai mari 10 sibieni din toate timpurile.

Desi a renuntat la munca la catedra, Parintele Magistru nu si-a incheiat si munca de cercetare si indrumare.
A continuat sa scrie cu acelasi suflu tanar, sa aduca la lumina alte aspecte ale Istoriei Bisericii Romane, dar si sa indrume si sa dezvaluie tinerilor teologi metodologia de cercetare, indeosebi in vederea obtinerii titlului de doctor in Teologie.

Biroul de Presa al Mitropoliei Ardealului

.

22 Noiembrie 2012

Vizualizari: 661

Voteaza:

Parintele Academician Prof. Univ. Dr. Mircea Pacurariu - Cetatean de onoare al Municipiului Sibiului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

mircea pacucariu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE