Parintele profesor Ioan Ica a fost omagiat la Sibiu

In Aula "Mitropolit Metianu" a Facultatii de Teologie Ortodoxa "Sfantul Andrei Saguna" din Sibiu a avut loc astazi, 19 noiembrie, o ampla manifestare academica prin care s-a omagiat personalitatea parintelui profesor Ioan Ica, ajuns la venerabila varsta de 80 de ani. La intalnirea cu parintele Ioan Ica au participat Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cadre didactice de la facultatea sibiana, de la Universitatea "Lucian Blaga" din acelasi oras, de la Facultatea de Teologie si de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, reprezentantii Bisericii Evanghelice din Romania, amintind aici pe fostul episcop al acesteia, Christoph Klein, intelectuali, studenti, preoti si fosti studenti ai cunoscutului profesor de Teologie Dogmatica.

Momentul festiv a fost deschis de cuvantul IPS Mitropolit Laurentiu, prin care ierarhul de la Sibiu i-a multumit parintelui Ica pentru anii dedicati catedrei de la Sibiu, inaltei cercetari in domeniul Teologiei Dogmatice si pentru relatiile si colaborarile sale ecumenice.

"Va pretuim nespus de mult pentru intreaga activitate depusa aici si consideram ca faceti parte din panteonul Facultatii de Teologie din Sibiu, care a implinit 225 de ani si aduce prestigiu Universitatii de aici, Bisericii noastre si Teologiei Ortodoxe. Va pretuim pentru relatiile ecumenice si pentru apropierea cu Facultatea de Teologie Protestanta din Sibiu, prezenta aici prin reprezentantii acesteia si pentru eforturile uriase depuse in toti acesti ani de lucrare academica", a subliniat IPS Mitropolit Laurentiu.Editie omagiala a Revistei Teologice

Viata si remarcabila activitate didactica si academica a parintelui profesor Ioan Ica au fost prezentate de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifar, redactorul sef al Revistei Teologice, vechea publicatie academica a Facultatii de Teologie din Sibiu. A fost evidentiata activitatea parintelui Ica de publicare si de editare a revistei, intr-o perioada dificila din timpul regimului comunist si a fost prezentat ultimul numar al publicatiei, dedicat aniversarii a 80 de ani de viata ai parintelui profesor Ioan Ica.

Momentul culminant al manifestarii a fost cursul festiv sustinut de parintele Ica. Mai intai, parintele profesor le-a multumit tuturor celor care au luat cuvantul si participantilor la acest moment festiv. Apoi, marele profesor de teologie a elogiat activitatile academice de la universitatile din Sibiu, Cluj-Napoca si Sibiu, cu precadere cercetarea stiintifica din facultatile de teologie. Parintele profesor nu si-a uitat nici familia si profesorii de la Sibiu si de la Bucuresti, de la care a invatat atat de multe.

Prelegerea care a urmat s-a referit teza de doctorat a Mitropolitului Nicolae Mladin, sustinuta la Bucuresti in urma cu 66 de ani si intitulata "Hristos, viata noastra", o lucrare monumentala pentru teologia romaneasca si o premiera in cercetarea teologica din tara noastra. Parintele Ica s-a referit apoi la viata si invatatura Sfantului Nicolae Cabasila, ale carei scrieri sunt atat de actuale si de esentiale teologiei ortodoxe contemporane.

"Meritul Sfantului Nicolae Cabasila este de a fi readus cugetarea ortodoxa la adevaratul ei izvor, ca viata in Hristos, la o posibilitate hristocentrica, liturgico-sacramentala, acesibila tuturor credinciosilor din lume si monahilor. Aceasta pentru ca nu exista doua vieti in Hristos, nu exista doua Evanghelii, doua liturghii, doua spiritualitati, ci cate una singura. Exista una si aceeasi viata in Hristos, de la care pornim toti, credinciosi, preoti, monahi, pustnici, in care sporim si in care ne regasim toti aici si in viata de dincolo", a spus parintele Ica.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

19 Noiembrie 2012

Vizualizari: 439

Voteaza:

Parintele profesor Ioan Ica a fost omagiat la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele ioan ica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE