Parintele Zosim Oancea - Icoana unei vieti

 

Marti, 5 iunie 2007, de la ora 17.00, la Radio Romania Cultural, in seria de spectacole prezentate sub genericul Biografii, Memorii - vom redifuza un spectacol dedicat memoriei Parintelui Zosim Oancea - un destin exemplar si un reper pentru generatiile viitoare.

 

Zosim Oancea este ctitorul Muzeului de icoane pe sticla de la Sibiel, astazi faimos in toata lumea, muzeu care face parte din patrimoniul UNESCO.

 

S-a nascut in satul Alma - judetul Sibiu pe 21 iulie 1911. A urmat cursurile Liceului "Timotei Cipariu" din Dumbraveni si Facultatea de Teologie  din Bucuresti, pe care a absolvit-o cu Magna cum laudae in 1935.

Devine preot pe langa Catedrala Mitropolitana din Sibiu. In 1948 este arestat si condamnat pentru "crima" de a fi colectat ajutoare pentru sprijinul familiilor celor ce fusesera deja inchisi sau chiar ucisi. Nu se va intoarce acasa, alaturi de sotie si cei patru copii (ultimul, Dorin Oancea - astazi preot si profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu - nascut dupa arestarea sa) decat in toamna anului 1963, dupa 15 ani de detentie politica, rastimp in care a trecut prin inchisorile si lagarele de munca de la Sibiu, Aiud, Bumbacari, Noua Culme si Periprava. Dupa eliberare, ajunge preot la Sibiel (comuna Saliste, judetul Sibiu), in 1964. In Joia Pastilor din 1969, parintele lanseaza catre enoriasi apelul de a dona bisericii icoane pe sticla. A reusit inca din primul an sa stranga peste 150 de icoane, pentru ca astazi sa se ajunga la un patrimoniu de 700 de icoane pe sticla si peste 100 pe lemn, unele vechi de mai bine de doua secole. Incepand din 2001, muzeul poarta numele ctitorului sau. Parintele Zosim Oancea s-a dus la Domnul in anul 2005, la aproape 94 de ani. Realizarile sale continua sa uimeasca vizitatorii straini, sositi la Sibiel de pe toate continentele.

 

Magda Dutu

Producator - Societatea Romana de Radiodifuziune

                                                                                                    

.

03 Iunie 2007

Vizualizari: 2164

Voteaza:

Parintele Zosim Oancea - Icoana unei vieti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE