Patriarhia ecumenica are sperante din partea guvernului turc

 

Guvernul turc pare deschis spre a gasi o solutie la problema insistenta a drepturilor minoritatilor, in particular cu privire la Patriarhia ecumenica, desi poate fi prea curand pentru a ne bucura. Acestea au fost concluziile trase de Patriarhul Bartolomeu la sfarsitul unei a doua runde de intalniri in Ankara cu ministrul de externe Ali Babacan, ministrul educatiei Huseyn Celik, ministrul de justitie Ali Sahin si ministrul de stat Besir Atalay, toti direct implicati in problema Patriarhiei ecumenice si a minoritatilor in general.

 

In intalniri, Patriarhul Bartolomeu a adus in discutie problema proprietatilor, restituirea celor 24 de asezaminte abuziv ocupate si a proprietatilor minoritatii ortodoxe, precum si redeschiderea Scolii Teologice din Halki. Patriarhul ecumenic a cautat explicit ajutorul ministrilor in rezolvarea acestor probleme dificile. In fata obiectiilor bazate pe asa-numitele impedimente constitutionale, Patriarhul Bartolomeu a aratat ca asezamintele proprietati ale minoritatilor sunt protejate de tratatul de la Lausanne si ca nu pot fi date asezamintelor otomane reglementate de statul turc.

 

Din partea lor, ministrii au asigurat de dorinta lor de a gasi o solutie la toate aceste probleme, deoarece, au sustinut ei, minoritatile care s-au aflat de secole pe pamant turcesc sunt parte a bogatei si multi-culturalei mosteniri a natiunii. Comentarii pozitive in cercurile diplomatice au insotit aceste intalniri. S-a aratat insa ca nu bunavointa guvernului de a rezolva problemele minoritatilor este in discutie, ci mai degraba presiunea pentru "un profund sentiment de stat" (tendinte in administratie, economie si armata), ca o scuza pentru a amana pe termen nedefinit o solutie la aceste probleme.

 

Sursa: Catholica.ro

.

05 Noiembrie 2007

Vizualizari: 625

Voteaza:

Patriarhia ecumenica are sperante din partea guvernului turc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE