Patriarhul Alexei cere conservarea mostenirii crestine a Europei

 

Patriarhul ortodox rus Alexei al II-lea a avertizat Europa ca indepartarea de principiile moralei crestine poate sa aiba rezultate dezastruoase. "Distrugerea acestor principii conduce popoarele europene intr-o cursa in care isi vor pierde identitatile spirituale si culturale, pierzandu-si drept urmare si locul in istorie", a afirmat liderul ortodox intr-un discurs adresat ieri deputatilor din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

 

Conceptul de drepturi ale omului, "cea mai importanta idee politica europeana", a evoluat "sub influenta doctrinei crestine despre demnitatea umana, despre libertatea personala si morala", a spus Patriarhul. "Dar schisma dintre drepturile omului si morala - care este dezastruoasa pentru civilizatia europeana - poate fi vazut astazi de exemplu in dezvoltarea unei noi generatii de drepturi care contrazic morala si justifica faptele imorale comise cu ajutorul noilor drepturi." Este important sa conservam dimensiunea morala care inspira si amelioreaza viata europenilor, a subliniat Patriarhul.

"Suntem sigur ca nici o viziune asupra lumii, inclusiv cea seculara, nu poate sa pretinda monopolul nici in Europa si nici altundeva in general. De aceea credem ca este inacceptabil sa indepartam religia de viata publica."

 

A venit timpul sa se admita ca motivele religioase "au dreptul sa existe, inclusiv in spatiul public", a spus Patriarhul. Este nevoie de "un dialog serios intre culturi, cu o participare activa a religiilor traditionale si a lumii seculare" pentru a se evita o ciocnire intre diferitele viziuni. "Cred ca Consiliul Europei, care are potentialul si experienta discutarii punctelor de vedere europene, ar putea constitui baza unui astfel de dialog." Patriarhul a atras atentia asupra faptului ca drepturile omului sunt aprig dezbatute astazi "si uneori exista un conflict datorat diferentelor dintre viziunile religiilor traditionale si cea a umanismului secular". "Progresul tehnologic pune drepturile omului intr-o noua lumina. Credinciosii au un cuvant de spus despre bioetica, despre identificarea electronica si despre alte zone ale dezvoltarii tehnologice care ingrijoreaza." Patriarhul s-a declarat convins ca fiinta umana trebuie sa ramana fiinta umana, fara sa devina "un produs, sau un obiect controlat de sisteme electronice, sau un subiect de experimente, sau un organism semi-artifical".

 

Sursa: catholica.ro

.

03 Octombrie 2007

Vizualizari: 494

Voteaza:

Patriarhul Alexei cere conservarea mostenirii crestine a Europei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE