Patriarhul Ecumenic viziteaza Tara Sfanta

Vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu la Locurile Sfinte, inceputa la sfarsitul saptamanii trecute, reprezinta cel mai important eveniment petrecut in Patriarhia Ierusalimului in ultima vreme. Ea coincide cu prima etapa a calatoriei Papei Francisc I in Orientul Mijlociu. Intalnirea dintre cei doi inalti prelati prezinta un real interes pentru cele doua Biserici, Ortodoxa si Romano-Catolica.

Vineri, 23 mai, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost intampinat cu mare bucurie la Ierusalim, la Poarta Iaffo, una din portile principale ale vechii Cetati a Ierusalimului, de un impresionant sobor de monahi, diaconi, preoti si arhierei apartinand Patriarhiei Ierusalimului, dar si altor Biserici, intre care Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Rusa, prin reprezentantii lor la Locurile Sfinte. Apoi a fost condus pe ulitele vechii cetati pana la Sfantul Mormant.

A fost salutat si de catre o fanfara traditionala venita special din Betleem, formata din tineri ortodocsi, care au cantat in stilul lor traditional, dar au intonat si cantarile Doxologiei sau Te Deum-ului care s-a oficiat in Biserica Sfintei Invieri, indata ce Patriarhul s-a inchinat la Piatra Ungerii si la Sfantul Mormant. Dupa savarsirea Te Deum-ului, cei doi patriarhi au rostit cuvantari.

Din partea Patriarhiei Ecumenice au fost prezenti Arhiepiscopul ortodox grec al Americii Dimitrios, Mitropolitul Iannis Zizioulas, Mitropolitul Ghenadie de Sasima, Mitropolitul Emanuel al Frantei si alti cativa ierarhi. Din partea Patriarhiei Ierusalimului au fost prezenti aproape toti membrii Sfantului Sinod al acestei patriarhii: Chiriac al Nazaretului, Arhiepiscopul Isihios al Capitoliadei, Arhiepiscopul Teofanis al Gherasei, Arhiepiscopul Doroteos de Avilon, Arhiepiscopul Aristarhos de Constantinis, care este si secretarul Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, Arhiepiscopul Metodios al Taborului, Arhiepiscopul Teodosios al Sevastiei, Arhiepiscopul Dimitrios al Lidei, Arhiepiscopul Nectarios al Antidonei, Arhiepiscopul Filumenos de Pela, si Isidoros, staretul Sfantului Mormant.

Patriarhul Ecumenic a marturisit ca a venit de aceasta data ca simplu pelerin inchinator, dupa ce a mai vizitat Ierusalimul de trei ori. O data insotindu-l pe fostul Patriarh Ecumenic Dimitrios, caruia i-a fost colaborator pentru o perioada de timp, apoi imediat dupa intronizarea sa ca Patriarh Ecumenic, si alta data, in anul jubiliar 2000, cand a venit alaturi de ceilalti Intaistatatori ai Bisericilor Ortodoxe din lume, cand s-a savarsit Liturghia solemna la Betleem, la implinirea a 2000 de ani de la nasterea Mantuitorului. A marturisit ca in toata aceasta perioada si-a adus aminte de misiunea jertfitoare a comunitatii Patriarhiei Ierusalimului pe aceste locuri unde a invatat si S-a rastignit Domnul Iisus Hristos.

Duminica, 25 mai, cei doi patriarhi au savarsit Sfanta Liturghie impreuna cu ceilalti ierarhi amintiti. Dupa slujba, Patriarhul Ecumenic si-a exprimat bucuria de a continua dialogul inceput de Patriarhul Atenagoras in urma cu 50 de ani prin intalnirea istorica pe care a avut-o cu episcopul Romei, Paul al VI-lea, iar Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului i-a multumit pentru aceasta vizita care aduce bucurie intregii comunitati ierusalimitene.

Patriarhul Ierusalimului a daruit un rand de engolpioane Patriarhului Ecumenic, acelasi fel de dar facandu-i si oaspetele, care a daruit si un rand de sfinte vase in argint Bisericii Sfantului Mormant. Cei doi patriarhi au facut daruri si celorlalti ierarhi prezenti, dupa care Patriarhia Ierusalimului a oferit tuturor o receptie. Aseara era asteptata vizita Episcopului Romei. Prezent la venirea Patriarhului Ecumenic, cat si participant la savarsirea Sfintei Liturghii si la receptia ce a urmat acesteia a fost si Superiorul Asezamintelor romanesti de la Locurile Sfinte, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, care ne-a relatat despre aceste evenimente petrecute in capitala Israelului. (Augustin Paunoiu)

Site:ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Mai 2014

Vizualizari: 180

Voteaza:

Patriarhul Ecumenic viziteaza Tara Sfanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE