Patriarhul Miron. 145 de ani de la nastere

Astazi s-au implinit 145 de ani de la nasterea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. A vazut lumina zilei pe 18 iulie 1868, la Toplita, in judetul Harghita. A studiat la Institutul Teologic-pedagogic din Sibiu si la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta.

"In 1895 obtine titlul de doctor in filologie cu o lucrare dedicata vietii si operei Poetului Mihai Eminescu. De remarcat este faptul ca aceasta lucrare este prima in literatura romana consacrata lui Poetului Mihai Eminescu. In aceasta lucrarea patriarhul Miron Cristea foloseste pentru a-l caracteriza o sintagma care a facut ulterior cariera in istoria literaturii romane numindu-l Luceafarul poeziei romanesti”, a declarat pentru TRINITAS TV Gheorghe Vasilescu - Arhiva Sfantului Sinod.

A fost hirotonit diacon celib in 1900, calugarindu-se dupa doi ani si luand numele Miron.

"Ieromonahul Miron Cristea incepe sa desfasoare acum o sustinuta activitate in plan cultural. Este unul dintre intemeietorii Bancii Culturale Lumina care isi propunea sa acorde burse din dobanzi tinerilor romani care doreau sa urmeze studii universitare, sa sprijine financiar familiile romanesti care doreau sa invete diferite meserii”, a spus Gheorghe Vasilescu.

Miron Cristea a participat si la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1918.

"A adus acolo in calitate de episcop al Caransebesului binecuvantarea Bisericii stramosesti pentru actul Unirii si tot el este cel care aduce la Bucuresti vestea Unirii fratilor de dincoace de munti. Tot lui ii revine misiunea de a fi si primul Intaistatator al Bisericii romanesti intregite, fiind ales mitropolit primat in decembrie 1919, instalat in scaun in ianuarie 1920”, a mai spus Gheorghe Vasilescu.

In 1925, Biserica noastra este ridicata la rangul de patriarhat, iar Miron Cristea devine primul patriarh al Romaniei. In timpul pastoririi sale au fost edificate multe dintre cladirile Centrului eparhial.

Primul patriarh al Bisericii noastre a marcat si cultura romaneasca. La 7 iunie 1919 el devenea membru de onoare al Academiei Romane. Totodata, el a acordat o atentie deosebita si politicii externe. A trecut la Domnul la 6 martie 1939, fiind ingropat in Catedrala patriarhala.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2013

Vizualizari: 212

Voteaza:

Patriarhul Miron. 145 de ani de la nastere 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE