Patriarhul Romaniei la 24 de ani de arhierie

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane aniverseaza, astazi, 4 martie 2014, douazeci şi patru de ani de cand a fost hirotonit episcop. Patriarhul Romaniei a fost hirotonit arhiereu la 4 martie 1990, in Duminica Ortodoxiei, in Catedrala Mitropolitana din Timisoara de catre Inaltpreasfintitul Parinte Nestor, Mitropolitul Olteniei, Inaltpreasfintitul Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului si Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Hirotonia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel ca arhiereu s-a facut in urma alegerii Sale de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”, slujire pe care a indeplinit-o pana la 1 iulie 1990 cand a fost intronizat ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la data de 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu” (1967-1970).

Dupa absolvirea examenului de bacalaureat se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde sustine si Teza de licenta in teologie (Noul Testament).

In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae. Isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulata: „Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité” (424 p). Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si André Benoit si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.

O versiune extinsa a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea mentorului sau, Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae si a fost sustinuta la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti sub titlul: „Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala”.

In urma examenului oral si a sustinerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim. Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae a spus cu acest prilej: „Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare ca are in fata sa un candidat bine pregatit, bine informat si mai ales patruns de dorinta si ravna de a trai o viata teologica de adancime duhovniceasca. Noua asemenea oameni ne trebuie, oameni care sa traiasca in invatatura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevarata a preotului aceasta este: sa traiasca in asa fel incat sa poata raspunde si intrebarilor omului de azi, dar sa ramana si preot adevarat. Cu o preotime fara cultura teologica si fara trairea demnitatii si misiunii sublime a preotiei se va ajunge la indepartarea poporului credincios de Biserica.”

In 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, Jud. Neamt, cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 si ieromonah la 15 august 1987. In 1988 este hirotesit protosinghel si numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului „Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic”. Tot in anul 1988 devine Conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti.

Este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de Lugojanul si este hirotonit arhiereu la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Intronizarea s-a facut la 1 iulie 1990. A desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara, culturala si social-filantropica in perioada 1990-2008, in demnitatea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

La 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in functia de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei.

Prin voia şi binecuvantarea Bunului Dumnezeu, in ziua de 30 septembrie 2007, in Catedrala Patriarhala din Bucureşti era intronizat Parintele Patriarh Daniel, al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Sursa: basilica.ro

.

04 Martie 2014

Vizualizari: 184

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la 24 de ani de arhierie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE