Patriarhul Romaniei la Biserica Domneasca Sfantul Anton - Curtea Veche

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane se va afla, duminica, 16 iunie 2013, in mijlocul preotilor si credinciosilor de la Biserica Domneasca de la Curtea Veche, cu hramurile Buna Vestire si Sfantul Cuvios Antonie cel Mare. Cu aceasta ocazie Preafericirea Sa va oficia slujba de sfintire a picturii restaurate in ultimii ani la aceasta biserica si va binecuvanta lucrarile realizate recent, atat in interiorul, cat si in exteriorul lacasului de cult. Alaturi de Preafericirea Sa se va afla si Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Din anul 2008, de cand Biserica a fost ridicata la rangul de Paraclis Patriarhal, pana in anul 2013, cu binecuvantarea si purtarea de grija a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la Parohia Sfantul Anton - Curtea Veche au fost realizate urmatoarele lucrari: consolidarea si restaurarea bisericii, restaurarea picturii si a catapetesmei, infrumusetarea bisericii cu mobilier nou sculptat in lemn de stejar si amenajarea pavimentului in jurul sfantului lacas.

Biserica Domneasca cu hramul „Buna Vestiri” si „Sfantul Cuvios Antonie cel Mare” de la Curtea Veche din Bucuresti este cea mai veche biserica a Capitalei Romaniei, fiind ctitorita in anul 1559 de catre Domnitorul Tarii Romanesti Mircea Ciobanu si a fost infrumusetata cu pictura de fiii sai Domnii Patrascu si Alexandru cu purtarea de grija a Doamnei sale Chiajna.

In anul 1715 Domnitorul Stefan Cantacuzino a marit, restaurat si pictat Biserica Domneasca, iar mai tarziu, in anul 1758, Domnitorul Nicolae Mavrocordat a adaugat sfantului lacas doua paraclise laterale, daramate mai tarziu de Domnitorii Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbei care au realizat reparatii majore la biserica. Dupa incendiul din anul 1847 din Bucuresti biserica a fost restaurata in totalitate primind o noua pictura executata de pictorul Constantin Lecca. Au urmat mai multe restaurari la inceputul secolului XX culminand cu lucrarile de restaurare de la inceputul secolului XXI, desfasurate intre anii 2008-2013.

Biserica are din anul 2010, de la sarbatoarea Intampinarii Domnului - 2 februarie, si un muzeu parohial care a fost inaugurat si sfintit de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la aceasta sarbatoare, fiind primul muzeu parohial din Bucuresti.

In anul 2009, la sarbatoarea Sfantului Cuvios Antonie cel Mare, 17 ianuarie, au fost marcati cei 450 de ani de existenta ai sfantului lacas prin lansarea volumului aniversar Biserica „Buna Vestire“ si „Sfantul Antonie cel Mare“- Curtea Veche, iar la sarbatoarea Bunei Vestiri din anul 2011 a fost lansat DVD-ul realizat de TRINITAS TV, intitulat „Biserica Domneasca «Sfantul Antonie» - Curtea Veche“.

Sursa: basilica.ro
 

15 Iunie 2013

Vizualizari: 397

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Biserica Domneasca Sfantul Anton - Curtea Veche 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE