Patriarhul Romaniei a oferit o racla cu moastele Sfantului Nicolae pentru Parohia Vatra Luminoasa

Biserica Parohiei Vatra Luminoasă, Protopopiatul Sector 2 Capitală, a primit, ieri, 14 februarie, moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură şi a săvârşit slujba de sfinţire a raclei.

Ziua de duminică, 14 februarie, va rămâne înscrisă în filele istoriei Parohiei Vatra Luminoasă, Protopopiatul Sector 2 Capitală, întrucât preoţii şi credincioşii au primit în dar din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Bucuria comunităţii este cu atât mai mare, cu cât Sfântul Ierarh Nicolae este al doilea ocrotitor al bisericii parohiale. Locaşul de cult mai are două hramuri închinate Maicii Domnului, „Adormirea Maicii Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”.

Fragmentul din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae a fost dăruit Paraclisului Reşedinţei Patriarhale în data de 12 ianuarie 2016 de arhim. Dimitrios Kavadias, parohul Bisericii „Sfântul Pantelimon”, Mitropolia Lagkadas, Grecia, „pentru nevoile pastorale şi misionare ale Bisericii”, precum a precizat arhim. Nectarie Şofelea, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi stareţ al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Însă, în semn de preţuire şi binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în dar fragmentul din moaştele sfântului ierarh spre folosul duhovnicesc şi sporirea în credinţă a credincioşilor care se vor ruga cu evlavie Sfântului Ierarh Nicolae din comunitatea Parohiei Vatra Luminoasă. Sfintele moaşte au fost aşezate într-o raclă recent confecţionată în Atelierele Patriarhiei Române, iar slujba de sfinţire a acesteia a fost oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la finalul Sfintei Liturghii, săvârşită de un sobor de preoţi, sub protia pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală.

Cu prilejul aducerii raclei cu odorul sfânt, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale Evangheliei Duminicii a 17-a după Rusalii, a Cananeencei. Preafericirea Sa a precizat că rugăciunea femeii cananeence pentru vindecarea fiicei sale chinuite de demon reprezintă atât pe părinţii care se roagă pentru copiii lor, cât şi pe părinţii duhovniceşti care se roagă pentru vindecarea celor bolnavi, dar şi pe Biserică, care, de asemenea, se roagă pentru cei neajutoraţi, deznădăjduiţi, care nu ştiu, nu pot sau nu mai vor să se roage. „Această iubire smerită, milostivă, pentru sănătatea şi mântuirea altora este mai de preţ decât rugăciunea pentru noi înşine, care ascunde o anumită doză de egoism. Însă rugăciunea pentru alţii, care sunt mai suferinzi decât noi, mai întristaţi sau neajutoraţi decât noi, este rugăciunea cea mai puternică. De aceea, această femeie cananeeancă, deşi păgână şi de alt neam decât neamul ales, devine un mare dascăl pentru noi, fiindcă ea ne învaţă prin atitudinea ei credinţa puternică, smerenia adâncă, stăruinţa în rugăciune şi înţelepciunea care vine din iubire milostivă pentru cei care se află în suferinţă”, a mai spus Preafericirea Sa.

La final, părintele paroh Ovidiu Laurenţiu Stegăruş a mulţumit Patriarhului României pentru darul oferit, dar şi primarului sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, şi consilierilor prezenţi, pentru ajutorul oferit de-a lungul timpului în construirea şi înfrumuseţarea locaşului de cult.

Ioan Buşagă
Sursa:ziarullumina.ro
 

15 Februarie 2016

Vizualizari: 212

Voteaza:

Patriarhul Romaniei a oferit o racla cu moastele Sfantului Nicolae pentru Parohia Vatra Luminoasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE