Patriarhul Romaniei a sfintit noul sediu al Bibliotecii Nationale

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a sfintit pe 22 aprilie 2012, in Duminica Tomii, noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din B-dul Unirii nr. 22, Bucuresti.

Dupa slujba de sfintire, Patriarhul Romaniei a rostit un mesaj de binecuvantare intitulat Biblioteca Nationala – un mijloc de conservare si comunicare de-a lungul timpului a mostenirii intelectuale a unui popor, in care a evidentiat rolul si importanta existentei Bibliotecii, intr-un spatiu modern.

“Biblioteca Nationala a Romaniei a fost si este o necesitate, deoarece prin ea se realizeaza mai eficient constituirea, conservarea, dezvoltarea si evidentierea patrimoniului documentar national, adica a mostenirii intelectuale nationale, exprimata azi in aproape 12 milioane u. b. (unitati biblioteconomice): manuscrise, carti tiparite, albume, periodice, cartografii, colectii de grafica, gravuri, stampe, litografie, fotografie, discuri de gramofon, discuri, CD-uri, DVD-uri etc. Aceasta bogatie intelectuala imensa trebuia pastrata intr-un edificiu corespunzator, deodata spatios, bine organizat si modern”.

De asemenea, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a daruit directorului Bibliotecii Nationale o icoana cu chipul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul biliotecarilor, o Sfanta Scriptura si mai multe volume aparute la editurile Patriarhiei Romane. Bibliotecarilor le-a oferit Pastorala de Sfintele Pasti 2012 a Preafericirii Sale, iar celor prezenti cate o iconita reprezentand pe Sf. M. Mc. Gheorghe.

Elena Tarziman, directorul Bibliotecii Nationale a adresat, de asemenea, un cuvant reverentios la adresa Bisericii, careia i-a recunoscut rolul de incepator al tiparului si activitatii editoriale in tara noastra, dupa cum ne informeaza Radio TRINITAS.

"Cartea si educatia in spatiul romanesc le datoram Bisericii. Dupa cum bine stim primele carti sau cartile bisericesti, dincolo de dimensiunea sacra, erau carti de invatatura. Primele biblioteci in cultura romana s-au facut pe langa manastiri. S-a tiparit pe langa manastiri, s-au constituit colectii langa manastiri, colectii care dainuie si astazi. Astazi, Preafericite Parinte Patriarh Daniel, prin binecuvantarea pe care ati dat-o acestui lacas si oamenilor care sunt aici, s-a pus inceput bun Bibliotecii Nationale a Romaniei intr-o alta etapa a existentei sale".

La randul sau, directorul Bibliotecii a oferit in dar Patriarhului Romaniei mai multe opere.

In continuare, s-a dat citire actului inaugural al noului sediu si mai apoi a fost semnat de Patriarhul Romaniei si Elena Tarziman.

Cu prilejul evenimentului de astazi, au fost vernisate expozitiile Marci ale artei religioase: arta in expresie canonica si personala (icoana canonica, pictura, fotografie – lucrari ale unor artisti romani contemporani), Manuscrise Picu Patrut (1818-1872) in Colectiile Speciale ale Bibliotecii Nationale a Romaniei – 140 de ani de la moarte (expozitie virtuala) si Patriarhii Romaniei: fotografii din Colectiile Speciale ale Bibliotecii Nationale a Romaniei (Miron Cristea, Nicodim, Teoctist) (expozitie virtuala). Expozitiile au fost vizitate de Patriarhul Romaniei si cei prezenti.

La eveniment au participat personalitati, oameni de cultura si numerosi iubitori de carte.

Sursa: basilica.ro
 

22 Aprilie 2012

Vizualizari: 1720

Voteaza:

Patriarhul Romaniei a sfintit noul sediu al Bibliotecii Nationale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE