Patriarhul Romaniei a tarnosit Biserica 'Sfanta Fecioara Maria'

Biserica cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat”, din Protopopiatul Sector 3 Capitală, a fost sfinţită ieri, 7 iunie. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită la Altarul de vară (amenajat în partea de sud a noului locaș de rugăciune) de un sobor de preoți condus de părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După oficierea slujbei de târnosire, Patriarhul României a subliniat că Biserica „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat” a avut binecuvântarea deosebită să fie sfinţită în Duminica Tuturor Sfinţilor, zi în care Biserica îi cinsteşte pe toţi sfinţii laolaltă, arătând prin aceasta frumuseţea diversităţii lor ca neam, ca vârstă, ca rang în societate, ca râvnă de lucrare în credinţă şi fapte bune, într-o frumoasă comuniune sau unitate. Preafericirea Sa a subliniat că Biserica îi prăznuieşte pe toţii sfinţii împreună, în prima Duminică după Rusalii, pentru a ne arăta trei lucruri deosebite: „În primul rând pentru a ne arăta că rostul venirii Duhului Sfânt în lume este constituirea Bisericii întemeiate de Hristos, Capul ei, prin întruparea şi prin lucrarea Sa mântuitoare, arătată acum în formă văzută, ca fiind comuniune şi comunitate a oamenilor diferiţi din diferite popoare, de diferite vârste, din diferite locuri, care au crezut în Hristos, L-au iubit pe El şi au împlinit în viaţa lor voia Lui. În al doilea rând, Duminica Tuturor Sfinţilor ne arată că sfinţii nu se află izolaţi unul de altul, ci în comuniune. Pe de o parte vedem bogăţia diversităţii sfinţilor din toate timpurile şi din toate locurile, iar pe de altă parte vedem frumuseţea comuniunii lor, a comunicării lor prin harul Preasfintei Treimi. Această frumuseţe a comuniunii sfinţilor reprezintă şi frumuseţea Bisericii, deoarece comuniunea sfinţilor este temelia Bisericii. Astăzi, când îi pomenim pe toţi sfinţii, ne bucurăm că vedem imaginea Bisericii lui Hristos, care adună popoarele în iubirea Preasfintei Treimi şi care depăşeşte izolarea impusă de timp sau de spaţiu. În al treilea rând, duminica aceasta ne arată că astăzi prăznuim nu doar pe toţi sfinţii cunoscuţi, ci şi pe cei încă necunoscuţi”, a explicat Întâistătătorul Bisericii noastre.

În continuare, Preafericirea Sa a subliniat că locul în care noi îi vedem pe sfinţi împreună este biserica pictată. „În această biserică vedem comuniunea sfinţilor în desfăşurare, pe cete de proroci, de apostoli, de mucenici şi muceniţe, de cuvioşi şi cuvioase, vedem pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, vedem sfinţi militari, vedem pe sfinţii îngeri şi multe alte chipuri de sfinţi din toată Biserica universală. Această biserică este frumoasă tot timpul, dar în modul cel mai înalt şi mai deplin este frumoasă când este plină de credincioşi”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” părintelui paroh Ioan-Gheorghe Ţeugea, pentru lucrarea desfăşurată în folosul Bisericii. Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie a fost oferită de Patriarhul României primarului Sectorului 3 Bucureşti, Robert Sorin Negoiţă, în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru ajutorul pe care l-a oferit. De asemenea, mai multe persoane au primit Diploma de onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” pentru ajutorul acordat bisericii. Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost acordată Consiliului parohial de la Parohia „Sfânta Fecioară Maria”, iar Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită Comitetului parohial și doamnei preotese Floarea Ţeugea. Preafericirea Sa a oferit bisericii mai multe cărţi de cult şi religioase, iar credincioşii prezenți au primit iconiţe cu chipul Maicii Domnului și cu reprezentarea Tuturor Sfinților. La rândul său, pr. paroh Ioan-Gheorghe Ţeugea i-a oferit Patriarhului României o icoană cu chipul Maicii Domnului. La slujba de târnosire a Bisericii „Sfânta Fecioară Maria” au participat reprezentanți ai autorităților de stat și locale, între care amintim pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. După datină, credincioșii, deopotrivă bărbați și femei, au trecut prin Sfântul Altar al noii biserici târnosite, închinându-se și sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Diac. Ştefan Sfarghie
Sursa: ziarullumina.ro

.

08 Iunie 2015

Vizualizari: 170

Voteaza:

Patriarhul Romaniei a tarnosit Biserica 'Sfanta Fecioara Maria' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE