Patru arhierei la hramul Episcopiei Severinului si Strehaiei

De la reactivarea ei in 2004, Episcopia Severinului si Strehaiei isi praznuieste in data de 26 decembrie patronul spiritual . Anul acesta, in ziua cinstirii Sfantului Nicodim cel Sfintit de la Tismana, 4 arhierei au luat parte la sarbatoarea duhovniceasca a clerului si credinciosilor mehedinteni, marcata printr-o slujba oficiata in sobor.

La Paraclisul Catedralei episcopale din municipiul Drobeta Turnu Severin au savarsit Sfanta Liturghie Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor si Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei. Alaturi de inaltele fete bisericesti au slujit preoti si diaconi din tot cuprinsul Eparhiei.

Cateva sute de credinciosi au fost prezenti la ceremonia religioasa, cinstindu-l in chip deosebit pe reorganizatorul vietii monahale de la nord de Dunare.

Rugaciunile dreptslavitorilor crestini s-au indreptat si catre Nascatoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a nascut pe Mantuitorul Hristos.

In cadrul Sfintei Liturghii arhiereii au rostit rugaciuni speciale de multumire fata de binefacerile si darurile revarsate de Dumnezeu catre suflarea crestineasca de pe meleagurile mehedintene.

Cuvantul de invatatura i-a apartinut Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, care a vorbit despre rolul Sfintei Fecioare in iconomia manturii, Maica Domnului fiind cea care uneste cerul si pamantul. "Fecioara Maria este cea in care se implinesc graiurile proorocilor, ea este poarta prin care intra Domnul Cerurilor. Parintii bisericii au reliefat in scrierile lor importanta Maicii Domnului in iconomia Nasterii Domnului. Sf. Andrei Criteanul este unul dintre acestia. El observa ca pe toata intinderea Noului Testament se regasesc trimiteri catre Fecioara. Prin nasterea lui Hristos, Fecioara Maria a fost inaltata nu numai pe culmea umanitatii, ci si la inaltimea cetelor ingeresti, adica a intregii creatii. Maica Domnului este, in mod exceptional, si Maica si Fecioara, datorita faptului ca naste pe Fiul lui Dumnezeu" a aratat Preasfintitul Parinte Lucian.

La finalul slujbei, ierarhii, preotii si credinciosii prezenti au felicitat pe ierarhul mehedintean pentru bucuria de a purta numele ocrotitorului intregii Oltenii si, in special, al Eparhiei Severinului, urandu-i ani indelungati intru dreapta slujire a lui Hristos.

Pentru a evidentia importanta praznicului Sf. Nicodim pentru viata religioasa a mehedintenilor, prin purtarea de grija a Chiriarhului locului, a fost savarsita, de asemenea, Sfanta Liturghie arhiereasca la prima ctitorie a Sfantului de pe Valea Voditei. In mijlocul obstii de vietuitori a facut un popas duhovnicesc Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Decembrie 2013

Vizualizari: 226

Voteaza:

Patru arhierei la hramul Episcopiei Severinului si Strehaiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE