Pelerinaj pe Muntele Ceahlau de Schimbarea la Fata

Pelerinii din toata tara sunt asteptati pe 6 august la hramul Manastirii "Schimbarea la Fata" si "Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant" de pe Muntele Ceahlau. Asa cum este traditia din ultimii ani, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Programul liturgic va incepe din ajunul praznicului Schimbarii la Fata cu slujba Privegherii si va continua pe 6 august cu Ceasurile si Sfanta Liturghie.

An de an, credinciosii de toate varstele isi indreapta pasii spre asezarea monahala de pe Muntele Ceahlau in ziua de 6 august. Fie ca este soare sau ploaie, oamenii parcurg pe jos cativa kilometri, pe urmele sihastrilor de altadata. "Rugaciunile a sute de sihastri care au vietuit de-a lungul vremii pe Muntele Ceahlau si putina noastra jertfa, nadejde si dragoste formeaza pregustarea imparatiei cerurilor, spre care suntem chemati sa ne silim pentru ca aceasta este mostenirea noastra", spunea Inalt Preasfintitul Teofan intr-un cuvant de invatatura adresat credinciosilor la hramul manastirii de pe Muntele Ceahlau.

Manastirea "Schimbarea la Fata" de pe Muntele Ceahlau a fost ridicata in memoria sihastrilor, calugari si calugarite, care s-au nevoit in aceste parti de-a lungul veacurilor, coborand prin rugaciune cerul pe pamantul Moldovei si inaltand sufletele oamenilor in imparatia lui Dumnezeu. Biserica s-a ridicat prin contributia credinciosilor din comuna Ceahlau si din alte localitati din imprejurimi, cu binecuvantarea si purtarea de grija a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, cu osteneala parintelui Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlau, si a vietuitorilor din aceasta manastire. Transportarea materialelor necesare pentru constructia bisericii s-a realizat cu ajutorul elicopterului, prin cheltuiala Armatei Romane si a Printului Dimitrie Sturdza. Sfintirea sfantului lacas de pe Ceahlau a avut loc in anul 1993. (C. Ciofu)

Sursa: ziarullumina.ro

.

05 August 2013

Vizualizari: 565

Voteaza:

Pelerinaj pe Muntele Ceahlau de Schimbarea la Fata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE