Incepand de astazi, 24 februarie 2013, Biserica Ortodoxa intra intr-o noua perioada liturgica numita Triod, perioada de pregatire sufleteasca si trupeasca a crestinilor pentru intampinarea marii sarbatori a Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta este una dintre cele trei mari perioade liturgice ale anului bisericesc, alaturi de perioadele Penticostarului si Octoihului.
Numita si perioada prepascala, Triodul precede perioada Penticostarului - de la Pasti pana la Rusalii si urmeaza perioadei celei mai lungi, a Octoihului. Este un interval de timp pentru pregatire, de pocainta pentru intampinarea celei mai mari sarbatori crestine, Invierea Domnului. Zilele de miercuri si vineri din prima saptamana a Triodului sunt zile cu harti, in care nu se posteste.
Aceasta randuiala este prevazuta in Biserica noastra ca o pregatire treptata pentru vremea Postului cel Mare. Perioada Triodului tine 10 saptamani, include Postul mare si inca o perioada de pregatire pentru acesta.
Etimologic, cuvantul Triod provine din grecescul triodion (de la treis odi, treij odi) care se traduce prin “trei ode”. Practic, in viata liturgica, Triodul are doua sensuri:
a) Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Numita si perioada prepascala, Triodul precede perioada Penticostarului si urmeaza perioadei celei mai lungi, Octoihul. Timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului si pana in Sambata Mare (inainte de Pasti), in total 10 saptamani care ne pregatesc si ne provoaca la o sincera cercetare de sine si la un serios demers al intregii noastre fiinte pentru intalnirea si vietuirea cu si in Hristos cel rastignit si inviat.
b) Triodul este si cartea de cult care cuprinde cantarile, citirile si regulile tipiconale din perioada liturgica a Triodului (a). Denumirea cartii provine de la numarul odelor (cantarilor) din canoanele utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse in Octoih (carte) si Minei (carti ce cuprind slujbele sfintilor din fiecare luna) in Triod acestea nu sunt formate din opt (noua) ode ci de regula numai din trei. Compunerea celor mai multe canoane ale Triodului a fost facuta de Sf. Teodor Studitul (†826) si de fratele acestuia Iosif (†830). Duminica la Sfanta Liturghie se va citit pericopa apostolica din epistola a II a catre Timotei a Sfantului Apostol Pavel si pericopa evanghelica de la Sfantul Apostol si Evanghelist Luca din capitolul al 18, versetele 10-14, unde ne este relatata Pilda Vamesului si a Fariseului.
Sursa: Radio Reintregirea
-
Triodul - Cartea nestiuta si uitata
Publicat in : Viata liturgica -
Triodul
Publicat in : Predici - Predica -
Triodul Postului Mare
Publicat in : Postul Pastelui -
Triodul
Publicat in : Liturgica -
Triodul, cale spre Inviere
Publicat in : Liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.