Cuvant la Duminica Vamesului si Fariseului

Cuvant la Duminica Vamesului si Fariseului Mareste imaginea.

In numele Tatalui, si al Fiului, si al Sfantului Duh; Amin!

In aceasta duminica am ascultat la Sf. Liturghie urmatoarea Evanghelie: "Doi oameni s-au suit la tempu sa se roage. Unul era fariseu, iar celalalt vames.

Fariseul stand in fata se ruga astfel: Dumnezeule iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, hrapitori, nedrepti, necredinciosi in casatorie sau ca si vamesul acesta. Postesc de doua ori pe saptamana si dau zeciuiala din toate cate agonisesc. Iar vamesul, de departe nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer ci-si batea pieptul si zicea: Dumnezeule milostiv fii mie pacatosul." Aceasta este o parabola spusa de Mantuitorul Hristos care o incheie zicand: "Adevarat zic voua ca acesta s-a intors mai indreptat la casa lui decat acela."

Mantuitorul a spus aceasta parabola vrand sa luam aminte la primul pacat capital si anume pacatul mandriei despre care vreau sa vorbesc astazi cateva cuvinte.

Mandria este primul pacat capital si inceputul tuturor rautatilor din lume. Din mandrie Lucifer a cazut din cer pentru ca a vrut sa fie asemeni lui Dumnezeu.

Mandria este increderea prea mare a omului in puterile sale si in calitatile ce si le atribuie ca fiind merite proprii, desi acestea sunt daruri de la Dumnezeu. Dupa Lucifer, Adam a pierdut raiul tot din mandrie pentru ca si el a vrut sa fie asemeni lui Dumnezeu.

Cuviosul Dorotei imparte pacatul mandriei in doua parti; mandrie trupeasca si mandrie sufleteasca.

Mandria trupeasca este atunci cand ne consideram frumosi, intelepti, bogati, puternici, iar mandria sufleteasca este atunci cand ne socotim buni, cinstiti, rugatori, evlaviosi, cu un cuvant mai bun decat semenii nostrii. Asa se socotea fariseul din evanghelia de azi. El venea la templu nu ca sa-L laude pe Dumnezeu, ci pentru a se lauda pe sine. El nu cere iertare pentru pacatele lui, ci judeca pacatele si slabiciunile altora. De aici trebuie sa intelegem ca atunci cand venim la sfanta biserica venim sa-L laudam pe Dumnezeu si sa ne rugam pentru iertarea pacatelor noastre. Nu trebuie sa ne gandim la pacatele celor din jur, pentru ca noi nu cunoastem adancul inimii lui. Cand venim la sfanta biserica, nu trebuie sa umplem de sfaturi pe altul care vine mai rar, sau poate vine pentru prima data, pentru ca il intimidam si nu mai vine si atunci suntem cauza unei greseli.

Dand sfaturi multe unuia care vine mai rar la biserica noi cadem in pacatul mandriei. Avem impresia despre noi ca suntem mai destepti, ca venim mai des la biserica si acest lucru ne-ar indreptatii sa-l hartuim pe cel de langa noi cu sfaturi, cand sa se inchine, cand sa stea in genunchi, pe unde sa mearga prin biserica si in felul acesta omul iese transpirat din biserica poate cu gandul sa nu mai vina. Cine nu lasa in pace pe cel de langa el cand vine la biserica face un mare pacat. Cand intra cineva pe usa bisericii, nici nu trebuie sa intoarcem capul spre usa.

Un sfant parinte dorea sa se calugareasca la o manastire dar nu stia la care. Atunci a luat o foaie de tabla si cand intra intr-o biserica batea cu pumnul in ea. Calugarii care erau in biserica se uitau la usa sa vada ce se intampla. Atunci omul nostru iesea din biserica, mergea la alta si facea la fel. Pana cand mergand intr-o manastire a batut cu pumnul in foaia de tabla, dar nimeni nu a intors capul spre usa si in acea manastire a ramas.

Trebuie sa intelegem ca rugaciunea este un act personal, este o convorbire cu Dumnezeu. Fariseul din evanghelia de astazi venea des la templu, se ruga, dadea zeciuiala sau de pomana cum am zice noi azi, dar si-a pierdut sufletul pentru ca era mandru. In rugaciunea lui osandea pe fratele sau. Acesta este inceputul rautatii si al dusmaniei.

Opusul mandriei este smerenia. Ce inseamna acest cuvant? Un om smerit este acela care are o atitudine de bunacuviinta, binevoitoare si de supunere in fata puterii lui Dumnezeu. Cuvintele simple "Dumnezeule milostiv fii mie pacatosul" arata smerenia profunda a vamesului din evanghelia de astazi.

Sfantul Efrem Sirul a comparat pe vamesul din evanghelia de astazi cu talharul de pe cruce care a zis: "Pomeneste-ma Doamne cand vei venii in imparatia Ta." Prin aceste putine cuvinte amandoi au fost iertati. Spunea Sfantul Efrem Sirul, si mi-au placut aceste cuvinte, ca talharul de pe cruce dupa ce a furat o viata intreaga, pe cruce fiind, prin ultimele cuvinte a furat si raiul. Talharul ca si vamesul au fost intelepti.

Smerenia copleseste mandria si ne izbaveste de osanda. Daca ne rugam lui Dumnezeu cu smerenie ni se iarta pacatele.

Ce trebuie sa intelegem noi cei care suntem azi in sfanta biserica din citirea acestei Sfinte Evanghelii ?

Putem deduce ca omul care este pe patul de moarte si nu se mai poate misca, si nu mai poate face nimic pentru mantuirea sufletului, este in situatia talharului de pe cruce, daca este smerit inaintea mortii si a lui Dumnezeu primeste iertarea pacatelor cu conditia sa aiba smerenia vamesului din evanghelia de astazi. A cere sa te spovedesti si sa te impartasesti pe patul mortii este ultimul gest de smerenie in fata puterii lui Dumnezeu. Se pare ca stramosii nostrii au inteles perfect acest lucru pentru ca aveau ca ultima grija a lor spovedania si impartasania. De aceea impartasania pe patul mortii se numeste grijanie pentru ca este ultima grija a omului.

Duminica aceasta ne aminteste printr-o parabola spusa de Mantuitorul Hristos ca omul poate sa-si piarda sufletul prin mandria de orice fel, dar poate sa invie si sa-si salveze nu numai viata ci si sufletul prin smerenie.

Mai sunt cateva saptamani pana la inceputul postului Pastelui. Aceste duminici sunt pregatitoare pentru post. Incepe cu invatatura ca smerenia trebuie sa fie in inimile noastre si in timpul postului. Dar evanghelia de azi ne lasa si cea mai frumoasa si cea mai simpla rugaciune care se mai numeste si rugaciunea inimii. Daca cineva dintre dumneavoastra simte ca trece prin intamplari si ispite pe care nu si le poate explica sa spuna cea mai simpla rugaciune, rugaciunea pe care o spunea si vamesul din evanghelia de azi: "Dumnezeule, milostiv fi mie pacatosul."Amin !

Preot Nicolae Trusca, Parohia Negoiesti

Recomandari pentru Duminica Vamesului si a Fariseului

Predica la Duminica Vamesului si a Fariseului - Sfantul Ioan Gura de Aur

Predica in Duminica Vamesului si Fariseului - Sfantul Ignatie Briancianinov

Predica la Duminica Vamesului si Fariseului - Preafericitul Patriarh Daniel - AUDIO

.

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

04 Februarie 2017

Vizualizari: 10894

Voteaza:

Cuvant la Duminica Vamesului si Fariseului 5.00 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Adrian GarciaPostat la 2014-02-09 12:09

    Multumiri, parinte Trusca, pentru bunele îndreptari si slava Domnului pentru harul prisosit! Fie sa v-ajute sa ne mai luminati întru cele ale credintei. Sa ne traiti!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE