Pictura Catedralei Episcopale din Slobozia va fi sfintita de Patriarhul Romaniei

Duminică, 21 septembrie 2014, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, se va afla în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor pentru a sfinţi pictura Catedralei Episcopale din Slobozia.

Preafericirea Sa va sosi la ora 08:30 la Catedrala din Slobozia şi va oficia aici începând cu ora 09:00 Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a picturii acestei Catedrale eparhiale.

Cu acest prilej, în jurul orelor 12:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va rosti un cuvânt de învăţătură şi binecuvântare pentru credincioşii prezenţi la acest eveniment important din viaţa Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Piatra de temelie şi sfinţirea locului pentru viitoarea catedrală din Slobozia s-a făcut la 15 iulie 1992 de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist. Odată cu înfiinţarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor în anul 1993, cu sediul în Slobozia, construcţia Catedralei a fost preluată de către noul centru eparhial urmând să aibă destinaţia de Catedrală eparhială a noii Episcopii.

Realizarea ei s-a făcut însă prin eforturi mari: primul episcop al noii eparhii, Preasfinţitul Părinte Nifon (1994-1999), în prezent Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a acordat atenţie construcţiei catedralei, fiind ridicată în timpul păstoririi sale până la nivelul turlelor, iar, ulterior, Preasfinţitul Părinte Damaschin, al doilea Episcop al Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor, a continuat şi a finalizat într-un ritm susţinut lucrările de construire a acesteia, adăugând şi o serie de funcţionalităţi lăcaşului iniţial prin amenajarea unui paraclis cu hramul Sfântul Alexandru Romanul, la subsolul catedralei, ce a fost sfinţit la 6 decembrie 2004. Lucrările de construire la Catedrala episcopală Înălţarea Domnului au fost încheiate în anul 2003.

Construcţia rezultată are dimensiuni monumentale: înălţimea 37 m, lungimea 45 m, lăţimea 24 m şi 33 m la abside, suprafaţa totală 850 m2.

Necesitatea funcţionării unui nou lăcaş de cult pentru nevoile credincioşilor din Slobozia a fost motivul care a făcut ca sfinţirea Catedralei episcopale să aibă loc pe data de 25 martie 2004, de sărbătoarea Bunei Vestiri, înainte de începerea lucrărilor de pictură, care au durat mai mulţi ani, dată fiind suprafaţa foarte mare a catedralei (aproximativ 7.000 metri pătraţi de pictură).

Pictura catedralei a fost începută de vrednicul de pomenire Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor Preasfinţitul Părinte Damaschin şi finalizată în anul 2013, în timpul păstoririi ca Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor a Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, ales ca cel de-al treilea episcop al acestei eparhii în anul 2009. (informaţiile legate de construirea şi pictarea Catedralei Eparhiale din Slobozia sunt preluate de pe site-ul www.sf-esc.ro al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor)

Sursa: basilica.ro

20 Septembrie 2014

Vizualizari: 373

Voteaza:

Pictura Catedralei Episcopale din Slobozia va fi sfintita de Patriarhul Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE