Pomenire de sapte ani a mitropolitului Antonie Plamadeala, la Sambata de Sus

La Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, credinciosii ardeleni au prilejul de a se afla la Manastirea 'Brancoveanu' de la Sambata de Sus unde va fi omagiat vrednicul de pomenire mitropolit Antonie Plamadeala. Sfanta Liturghie arhiereasca si Parastasul vor fi oficiate in paraclisul manastirii de catre Inalt Preasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, inconjurat de un sbor de arhierei si de preoti.

Pe 29 august 2005, Ardealul si intreaga tara s-au intristat la aflarea vestii ca venerabilul mitropolit Antonie Plamadeala a trecut in lumea dreptilor. Pentru credinciosii ardeleni, pastoriti vreme de 23 de ani de mitropolitul Antonie, sarbatoarea din 29 august a devenit zi de pelerinaj la mormantul ierarhului din incinta manastirii brasovene. Şi in acest an, pentru a saptea oara se va oficia o slujba de pomenire la mormantul vrednicului pastor al Ardealului, in ziua trecerii sale la Domnul. Pomenirea va fi precedata de Sfanta Liturghie arhiereasca si de slujba de Parastas, oficiate in paraclisul manastirii de la Sambata de Sus.

Soborul de arhierei si de preoti va fi condus de Înalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului. 'Sunt invitati mai multi ierarhi, preoti din Ţara Fagarasului si din alte parti ale Ardealului, precum si familia mitropolitului Antonie Plamadeala, fratele sau, Mihai Plamadeala, si toti cei care doresc sa aduca un prinos de rugaciune celui care a pastorit ardelenii vreme indelungata', ne-a spus staretul manastirii brasovene, arhimandritul Ilarion Urs.

Mitropolitul carturar

Mitropolitul Antonie Plamadeala a ramas in memoria ardelenilor ca un vrednic pastor de suflete, un predicator neegalat, o personalitate cu o cultura remarcabila si un aprig rugator catre Cer. Venit din Basarabia, unde a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Chisinau, mitropolitul Antonie Plamadeala a studiat la Institutele Teologice din Bucuresti si Cluj. A intrat in monahism in 1984, la Manastirea Prislop, iar in 1954 a fost arestat si eliberat in 1956. În acel an s-a inscris la studii doctorale la Cluj, pe care le-a intrerupt.

Ieromonahul Antonie Plamadeala a fost exclus din cinul monahal si din cler in perioada 1959-1968, timp in care a supravietuit ca muncitor. Reprimit in cler, a fost numit secretar-sef la Institutul Teologic din Bucuresti si isi reia studiile doctorale la Heythrop College (Oxfordshire), apoi la Londra. Pe 27 decembrie 1970 a fost hirotonit vicar patriarhal, cu titlul 'Ploiesteanul', pe 9 decembrie 1979, episcop de Buzau, iar pe 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului. Dupa caderea comunismului, a fost numit membru de onoare al Academiei Romane. A ctitorit la Manastirea Sambata de Sus noua incinta, cladirile anexe, inclusiv Academia Teologica, biblioteca si expozitia de obiecte bisericesti, carte veche si icoane pe sticla. A avut o activitate academica remarcabila, iar pe plan extern a fost apreciat pentru relatiile ecumenice.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

27 August 2012

Vizualizari: 433

Voteaza:

Pomenire de sapte ani a mitropolitului Antonie Plamadeala, la Sambata de Sus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE