Pomenirea arhimandritului Gavriil Stoica de la Manastirea Zamfira

Sâmbătă, 22 august, la Mănăstirea Zamfira din județul Prahova, va fi săvârșită slujba Parastasului la 7 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Gavriil Stoica, duhovnic al acestui așezământ monahal.

Sfânta Liturghie și slujba Parastasului vor fi săvârșite în biserica mare a mănăstirii de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori. De asemenea, o slujbă de pomenire va fi săvârșită și la mormântul părintelui Gavriil, de lângă biserica mare a Mănăstirii Zamfira.

Părintele Gavriil s-a născut pe 21 februarie 1935 în localitatea Aninoasa, județul Argeș. La 17 ani a intrat în viața monahală, la Schitul Slănic, nu departe de casa sa. În cei aproape 60 de ani de vieţuire în cinul monahal, arhimandritul Gavriil a întâlnit numeroşi duhovnici şi călugări rugători, făcând ascultare în obştile cunoscutelor mănăstiri: ¬Neamţ, Curtea de Argeş, Cheia, Sinaia, Căldăruşani şi Zamfira. Datorită activității misionare și răspândirii de tipărituri bisericești, părintele a intrat în atenția Securității statului în 1964. A fost judecat și condamnat la 4 ani de închisoare. A trecut pe la închisorile de la Jilava și Aiud, unde a muncit în toate secțiile închisorii. În 1978 se stabilește ca duhovnic la Mănăstirea Zamfira. Ultimii 30 de ani ai vieţii i-a petrecut la această mănăstire, slujind cu timp şi fără timp, povăţuind soborul de călugăriţe şi pe credincioşii care i-au devenit fii duhovniceşti. Iubea slujbele şi florile. În sezonul cald, lucra multe ceasuri în fiecare zi, îngrijind florile din curtea mănăstirii. Părintele arhimandrit Gavriil Stoica, slujitor cunoscut al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi al monahismului românesc, a trecut la cele veșnice în luna august 2008, la vârsta de 73 de ani.

Marius Nedelcu
Sursa:ziarullumina.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

21 August 2015

Vizualizari: 514

Voteaza:

Pomenirea arhimandritului Gavriil Stoica de la Manastirea Zamfira 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE