Pomenirea patriarhului Justin al Romaniei

Miercuri, 31 iulie 2013, se implinesc 27 de ani de la trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire patriarh Justin al Romaniei. Dupa oficierea Sfintei Liturghii, in Catedrala patriarhala din Bucuresti, la mormantul patriarhului Justin se oficiaza o slujba de pomenire, informeaza Ziarul Lumina.

Patriarhul Justin Moisescu s-a nascut la 5 martie 1910 la Candesti, in Arges. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Campulung Muscel, iar dupa absolvire a fost trimis la studii de patriarhul Miron al Romaniei in Grecia, la Universitatea din Atena, precum si la Facultatea de Teologie Romano-Catolica din Strasbourg, Franta.

"Patriarhul Justin a fost un ierarh luminat, profesor de teologie, care a facut studii stralucite in Franta si in Grecia. A predat mai multe discipline teologice la Varsovia, in Polonia, la Bucuresti, Cernauti si Suceava. A fost ales mitropolit al Ardealului in 1956, iar dupa un an a devenit mitropolit al Moldovei si Sucevei pana in 1977. In aceasta slujire a avut o lucrare meritorie in ceea ce priveste restaurarea stralucitelor manastiri din nordul Moldovei, din judetele Suceava si Neamt, dar si din judetele Iasi si Botosani. Cu foarte multe greutati a obtinut fonduri de la bugetul statului si s-a implicat in mod deosebit pentru restaurarea manastirilor voievodale care se aflau in ruina. Patriarhul a avut o deschidere ecumenica deosebita. A participat la numeroase intalniri internationale atat intre Bisericile Ortodoxe autocefale, cat si in cadrul unor organizatii si Biserici crestine din Europa si din lume. A vorbit tuturor despre frumusetea Ortodoxiei romanesti si a fost o persoana respectata atat in randul ierarhilor ortodocsi, cat si in randul reprezentantilor celorlalte Biserici si organizatii crestine“, a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

La 12 iunie 1977, patriarhul Justin a fost ales arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, urmand in scaun vrednicului de pomenire patriarh Justinian.

"Pastorirea sa ca patriarh al Romaniei a fost ingreunata mult de perioada de privatiuni si abuzuri din anii 1980 a regimului comunist. El s-a confruntat atunci cu opozitia puternica a regimului aflat la putere si a vazut cum sub ochii lui, fara sa isi fi dat acordul, s-au daramat mai multe biserici in Bucuresti. Acesta a fost marea tristete a patriarhului Justin, de altfel ctitor si mare restaurator de biserici. De aceea, ultimii ani ai vietii lui au fost presarati cu foarte multe mahniri provocate de aceste neimpliniri, dar mai ales de atitudinea pe care a trebuit sa o suporte in perioada respectiva. In ceea ce priveste Catedrala patriarhala, s-a ingrijit de restaurarea ei in masura in care acest lucru a fost posibil atunci. Lacasul de rugaciune a fost restaurat partial si a fost placat cu marmura in naos, pronaos si pridvor. A dorit sa restaureze integral catedrala, dar nu i s-a permis acest lucru“, a spus parintele arhim. Timotei Aioanei. Patriarhul Justin a trecut la Domnul la 31 iulie 1986 si a fost inmormantat in Catedrala patriarhala, alaturi de patriarhii Miron si Nicodim ai Romaniei.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2013

Vizualizari: 196

Voteaza:

Pomenirea patriarhului Justin al Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE