Luni, 18 martie, in Biserica Ortodoxa incepe Postul Mare. In prima saptamana a Postului Mare, in zilele de luni, marti, miercuri si joi in biserici va fi oficiata slujba Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, iar in zilele de miercuri si vineri se savarseste Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite.
Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopala, incepand cu ora 17.00.
Miercuri, 20 martie, va savarsi Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", incepand cu ora 8.00.
Postul cel Mare a fost oranduit de Biserica pentru pregatirea celor ce urmau sa primeasca Botezul crestin de Pasti si ca mijloc de crestere duhovniceasca a credinciosilor pentru intampinarea Patimilor si a Invierii Domnului. Totodata, Postul Mare aminteste de postul de patruzeci de zile tinut de Mantuitorul inainte de inceperea activitatii Sale mesianice, de unde denumirea de Paresimi (de la latinescul quadragesima = patruzeci) sau Patruzecime.
Postul Pastilor este nu numai cel mai lung si mai important, ci si cel mai aspru dintre posturile de durata ale Bisericii Ortodoxe.
Sfintii Parinti considera ca acest post are origine apostolica; de la sfarsitul secolului al III-lea postul a fost impartit in doua perioade distincte: Postul Paresimilor sau Postul Prepascal (tine pana la Duminica Floriilor) si Postul Pastilor sau Postul Pascal (din Duminica Floriilor pana la cea a Invierii). Din acest motiv, durata totala de postire este de 48 de zile.
In Postul Mare, Biserica Ortodoxa dezleaga la peste de Buna Vestire (25 martie) si de Intrarea Domnului in Ierusalim (28 aprilie).
Sfantul Andrei Criteanul, autorul Canonului care-i poarta numele, s-a nascut la Damasc in jurul anului 660, intr-o familie crestina, de la care a primit o educatie aleasa. Mai tarziu, a devenit monah in „Fratia Sf. Mormant” de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit si "Ierusalimiteanul".
Este considerat cel dintai autor de canoane liturgice, renumit fiind Canonul cel Mare, una din slujbele deosebit de importante din perioada Postului Sfintelor Pasti. Sfantul Andrei Criteanul a trecut la viata vesnica in anul 740, cand se intorcea de la Constantinopol spre Creta. De aceea, mormantul sau se afla nu in Creta, ci in localitatea Eresos din insula Mitilina (Lesbos). Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul este un canon de pocainta, un lung imn liturgic (250 de tropare) alcatuit din cantari prin care cerem milostivirea lui Dumnezeu.
Liturghia darurilor mai inainte sfintite a fost redactata de Sfantul Grigorie Dialogul (540-604 d.Hr.), fiind vorba de o vecernie combinata cu rugaciuni adaugate, pregatirea Darurilor si primirea Sfintei Impartasanii de catre credinciosi.
Poarta acest nume deoarece Sfantul Agnet (Sfantul Trup) este scos din duminica anterioara oficierii Liturghiei darurilor mai inainte sfintite.
Biroul de Comunicare
-
Postul Sfintelor Pasti
Publicat in : Post -
Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti
Publicat in : Postul Pastelui -
Cum sa traim in Postul Sfintelor Pasti
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.