Postul de televiziune Antena 3 dezinformeaza si incita la ura impotriva clerului

In legatura cu opiniile exprimate la adresa Bisericii si clerului ortodox in emisiunea "Se intampla in Romania”, difuzata de postul de televiziune Antena 3 in ziua de 22 iulie 2013, intre orele 11.00-12.00, precizam:

Doamna moderator Maria Coman si invitatul emisiunii au facut o serie de acuzatii calomnioase la adresa preotilor folosind ca pretext o stire inventata de un cotidian online despre presupuse vesminte preotesti de matase impodobite cu cristale Swarovski in valoare de 1000 de euro fiecare (!?). In continuare, in discutia dintre moderator si invitatul emisiunii au fost vehiculate in mod intentionat informatii neverificate si tendentioase preluate de pe un site sustinut de Asociatia Secular Umanista din Romania. De altfel, doamna Maria Coman si-a facut o obisnuinta in a nu mai solicita punctul de vedere al Bisericii in legatura cu cele afirmate in emisiune, asa cum impun deontologia profesionala si normele CNA.

Precizam ca o asa-numita "moda a vesmintelor preotesti cu pietre scumpe” este o exagerare bolovanoasa a exponentilor unui curent anticlerical si antireligios care dezinformeaza cu scopul vadit de a incita la ura impotriva unei categorii socio-profesionale, preotimea, fapt ce reprezinta o incalcare flagranta a Legii audiovizualului (art. 40) si normelor CNA. In acelasi timp, articolul 6 din Directiva Comisiei Europene din anul 2010 (Servicii mass-media si audiovizuale) prevede ca "incitarea la ura pe criterii de rasa, sex, religie sau naționalitate este interzisa in serviciile mass-media audiovizuale. Guvernele trebuie sa se asigure ca programele mass-media audiovizuale și comunicațiile comerciale audiovizuale online nu contin astfel de incitari”.

Pentru informarea corecta a opiniei publice, reamintim ca in Romania, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, iar nu 4. 700 de scoli asa cum dezinformeaza permanent cei ostili Bisericii. Daca astazi in Romania se inchid scoli si spitale, aceasta se intampla nu din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, ci ca urmare a scaderii numarului populatiei, inclusiv a celei scolare.

Statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti. Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar Statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept. Mentionam faptul ca potrivit datelor oficiale, sprijinul de la bugetul de Stat pentru cele 18 culte religioase recunoscute din Romania este de 10 ori mai mic decat bugetul pentru invatamant si reprezinta 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul Romaniei pe anul 2013.

Autoritatile de Stat nu sustin financiar opera social-filantropica a Bisericii. Suma de aproximativ 70 de milioane de lei folosita de eparhiile Patriarhiei Romane in anul 2012 pentru sustinerea celor 679 de institutii social-filantropice si a celor 767 proiecte si programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari si chiar activitatea sociala a Bisericii reprezinta veniturile proprii ale unitatilor bisericesti si sponsorizari.

Biserica desfasoara o ampla opera pastorala, spirituala, educationala si culturala in societate, iar nu doar activitati social-filantropice, asa cum in mod eronat cred cei care, fara a avea o legatura cu Biserica, o ataca constant. In acest sens, Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Romane (radio, televiziune, cotidian, agentie de presa), a carui existenta ii deranjeaza pe unii, a fost creat pentru a sustine mediatic activitatea Bisericii si reprezinta in acest moment unul dintre cele mai importante mijloace misionare ale Patriarhiei Romane. La infiintarea in anul 2007, acesta a fost numit Centru de presa, iar nu "trust” (care are o conotatie comerciala), pentru ca nu se finanteaza din publicitate sau surse oculte, asemenea unor institutii media din Romania, ci este sustinut financiar de clerul si credinciosii ortodocsi din tara si strainatate care sunt principalii beneficiari.

In concluzie, este regretabil ca postul de televiziune Antena 3 continua aceiasi campanie de dezinformare a opiniei publice la adresa Biserici si slujitorilor ei, asa cum proceda la comanda presa din perioada regimului comunist.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Pe aceeaşi temă

24 Iulie 2013

Vizualizari: 290

Voteaza:

Postul de televiziune Antena 3 dezinformeaza si incita la ura impotriva clerului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE