Praznicul Bobotezei la Sibiu

Marele praznic al Botezului Domnului a adunat sute de credinciosi la Catedrala mitropolitana din Sibiu, unde s-a oficiat Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare. Slujba religioasa a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, format din slujitorii Catedralei si cadre ddiactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Sfantul Andrei Saguna”.

Pe langa sutele de credinciosi, la Sfanta Liturghie au participat si prefectul judetului Sibiu, Ovidiu Siterlli, reprezentantii Consiliului Judetean, rectorul Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”, generalul Ghita Barsan si alti oaspeti. Raspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.

La sfarsitul randuielii din Catedrala mitropolitana, IPS Mitropolit Laurentiu l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Emilian Man, slujitor al lacasului de cult. Dupa hirotesie, ierarhul a oferit distinctia “Crucea saguniana pentru clerici” parintelui profesor Ioan Ica Senior, ca semn de multumire si respect pentru anii de slujire la altar si la catedra.

A urmat procesiunea spre Piata Mare din centrul cetatii transilvane, unde toti preotii din Sibiu s-au adunat impreuna cu IPS Mitropolit Laurentiu, cu Preasfintitul Andrei Fagarasanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu protopopul de Sibiu Ioan Cosa pentru a oficia slujba de sfintirea a apei. Traditia ca slujba de sfintire a apei din ziua Bobotezei sa se oficieze in Piata Mare impreuna cu toti preotii din oras dateaza de mai multi ani si exprima unitatea comunitatilor parohiale din Sibiu. Cateva mii de credinciosi s-au aduant in fata scenei unde a fost oficiata slujba aghiasmei mari, iar la final au primit peste 7000 de sticle cu apa sfintita. De asemenea, cateva vase de mari dimensiuni au fost pregatite pentru aceasta zi, iar in curtea Catedralei mitropolitane, credinciosii au posibilitatea sa primeasca aghiasma mare in tot cursul saptamanii din butoaiele aduse aici.

La sfarsitul randuielii de sfintire, ierarhul a vorbit despre marele praznic al Teofaniei si despre darurile duhovnicesti aduse de apa sfintita in aceasta zi.

IPS Mitropolit Laurentiu le-a multumit credinciosilor pentru pregatirea duhovniveasca facuta inainte de praznicul Bobotezei, prin primirea preotilor in casele lor pentru a-i binecuvanta, iar mai apoi si-a exprimat recunostinta fata de slujitorii sfintelor altare din Sibiu pentru jertfa depusa in aceste zile de a intra in fiecare casa si a stropi cu aghiasma mare locuintele si agoniseala.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2014

Vizualizari: 232

Voteaza:

Praznicul Bobotezei la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE