Praznicul Intampinarii Domnului

In fiecare an, in ziua de 2 februarie, Biserica Ortodoxa praznuieste Intampinarea Domnului. La 40 de zile de la nastere, Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si Dreptul Iosif pentru implinirea Legii. Sarbatoarea se refera la un obicei al poporului evreu ca orice intai nascut de parte barbateasca din fiecare familie sa fie dus la templu si inchinat lui Dumnezeu.

Totodata, pentru curatie se aducea si o jertfa de rascumparare care consta dintr-un miel de un an, pentru cei mai bogati, sau dintr-o pereche de turturele ori de porumbei, daca familia era mai saraca.

Pruncul a fost intampinat la templu de batranul Simeon, caruia Duhul Sfant ii fagaduise ca nu va muri pana ce nu va vedea pe Mesia.Cand Simeon Il ia in brate pe Hristos, rosteste: „Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel“ (Luca 2, 29-32). Cu acest prilej, Hristos a fost vazut si de proorocita Ana, care a laudat pe Dumnezeu si a vorbit despre prunc celor care asteptau mantuirea in Ierusalim. Potrivit traditiei, batranul Simeon este unul dintre cei 70 de intelepti care au tradus din limba ebraica in limba greaca Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului. Se spune ca, atunci cand trebuia sa traduca versetul de la Isaia, capitolul 7, versetul 14, anume "Iata fecioara va lua in pantece si va naste fiu .", s-a indoit, gandindu-se ca este imposibil ca o fecioara sa nasca, asa ca a vrut sa stearga aceste cuvinte si sa spuna "iata femeia va lua in pantece". Insa ingerul Domnului a intervenit si a facut o minune, spunandu-i sa nu fie necredincios. Si pentru ca s-a indoit de aceasta, nu va gusta moartea pana ce nu va vedea si va tine in bratele sale pe Cel ce se naste din Fecioara, pe Hristos Domnul. Astfel, dupa cum se arata in Vietile Sfintilor, el a crezut cele spuse de inger si a asteptat cu dor venirea lui Hristos in lume, ducand o viata dreapta si fara de prigoana, ferindu-se de tot raul si rugandu-se lui Dumnezeu sa miluiasca lumea.

La Praznicul Intampinarii Domnului, Mantuitorul Iisus Hristos este vestit in templul din Ierusalim ca Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Cel mult-asteptat. Intalnirea dintre Mantuitorul, „Prunc tanar“, si Simeon „cel drept si temator de Dumnezeu“ devine practic o intalnire dintre Legea Noului Testament si Legea Vechiului Testament.

Prima mentiune despre aceasta sarbatoare in viata crestinilor o avem din jurnalul pelerinei Egeria, care a mers in pelerinaj la Locurile Sfinte, mentiunea fiind una de secol IV. Apoi a mai fost descoperita o Omilie a Sfantului Ioan Gura de Aur la acest praznic, ceea ce demonstreaza ca sarbatoarea era cunoscuta in lumea crestina. Generalizarea sarbatorii s-a facut insa in timpul imparatului Justinian, in secolul al VI-lea, cand imparatul a dat decret sa fie sarbatorita cu solemnitate pe 2 februarie.


Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

02 Februarie 2014

Vizualizari: 682

Voteaza:

Praznicul Intampinarii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE