Praznicul Izvorului Tamaduirii in Moldova

In Vinerea din Saptamana Luminata, in fiecare an, crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. Sarbatoarea dateaza din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecuta in apropierea Constantinopolului.

Conform traditiei, Maica Domnului i-a descoperit imparatului Leon cel Mare un izvor cu apa vindecatoare. In aceasta zi, inchinata Maicii Domnului, se oficiaza slujbe de sfintire a apei. Agheasma mica va fi folosita la stropirea caselor, gradinilor si ogoarelor. In Mitropolia Moldovei si Bucovinei vor fi organizate o serie de manifestari religioase prilejuite de hramul mai multor lacasuri de inchinaciune. Sarbatoare va fi azi la Biserica „Izvorul Tamaduirii“ din cartierul iesean CUG II. Programul liturgic a inceput ieri-seara cu Vecernia unita cu Litia si va continua astazi cu Utrenia, Sfanta Liturghie si slujba Aghesmei mici. Hram va fi azi in Parohia „Izvorul Tamaduirii“ din Botosani si la Biserica „Izvorul Tamaduirii“ din Parohia Humulestii Noi din Tg. Neamt. Manastirea Bistrita din judetul Neamt isi sarbatoreste si ea cel de-al doilea hram. Programul liturgic a inceput aseara cu slujba Privegherii si va continua azi cu Sfanta Liturghie, sfintirea apei si traditionalul pelerinaj cu icoana Sfintei Ana in jurul bisericii. Sute de credinciosi sunt asteptati azi la Manastirea Horaicioara din judetul Neamt. Asa cum este traditia, dupa slujba Sfintei Liturghii va avea loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Manastirea Horaita la Manastirea Horaicioara.

In judetul Vaslui va fi hram la Manastirea Bujoreni si la Biserica „Izvorul Tamaduirii“ din incinta Spitalului Judetean de Urgente Vaslui. Tot azi este in sarbatoare Biserica „Izvorul Tamaduirii“ din Campulung Moldovenesc, filie a Parohiei „Nasterea Maicii Domnului“ - Capu Satului. Aseara au fost oficiate slujba Vecerniei unita cu Litia si Acatistul Izvorului Tamaduirii. In aceasta dimineata se vor sluji Utrenia, Sfanta Liturghie si Agheasma mica. La final va avea loc o procesiune in jurul sfantului lacas si se va sluji Parastasul pentru Alexandru Sandru Alboi, ctitorul bisericii. „De cinci ani de zile suntem gazde primitoare in aceasta biserica noua si primitoare de la poalele Muntelui Ceahlau. In ziua hramului, raspunsurile la Sfanta Liturghie vor fi oferite de un cor de copii din Campulung Moldovenesc. Dupa oficierea Aghesmei mici, vom inconjura, dupa datina, biserica de trei ori“, a spus pr. paroh Teodor Giosan.

In Eparhia Sucevei si Radautilor va fi sarbatoare astazi si la Biserica cu hramul „Izvorul Tamaduirii“ din Parohia Capu Campului 2, Protopopiatul Suceava 2, iar in Arhiepiscopia Romanului si Bacaului isi va serba hramul Biserica „Izvorul Tamaduirii“ din Darmanesti, Protopopiatul Moinesti.


Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Aprilie 2014

Vizualizari: 736

Voteaza:

Praznicul Izvorului Tamaduirii in Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE