Preasfintitul Andrei Fagarasanul este noul episcop al Covasnei si Harghitei

Întrunit în şedinţă de lucru la reşedinţa patriarhală din Bucureşti, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales astăzi, 5 februarie 2015 pe Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, episcpul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în scaunul vacant de Episcop al Covasnei şi Harghitei.

Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul s-a născut, la data de 22 noiembrie 1967, în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, fiind primul copil al părinţilor Nicolae şi Maria.

Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal.

A absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986.

În anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Topliţa, judeţul Harghita.La 19 iulie 1990 este tuns în monahism cu numele de ANDREI, de către Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei.

La 20 iulie 1990 este hirotonit ierodiacon la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Antonie Plămădeală al Ardealului.

La 21 noiembrie 1990 este hirotonit ieromonah la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei.

La 10 august 1995 este numit stareţ la Mânăstirea Făgeţel, judeţul Harghita de către P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 1995, împreună cu doi monahi de Mânăstirea Topliţa, a fost transferat de P.S. Ioan la Mânăstirea Făgeţel, mănăstire greu încercată în 1940. Aici a găsit doar biserica mânăstirii, restul fiind distrus.

La 29 august 1999 este hirotesit protosinghel la Mânăstirea Făgeţel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit la Mânăstirea Făgeţel de către P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti.

A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia.

La 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mânăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa întru arhiereu.

În perioada 1995-2008 a condus lucrările de refacere a manastirii Fagetel: pictura bisericii, clopotniţa, corp-chilii, arhondaric, gospodărie anexă.

Tot în această perioadă a reuşit aici, într-o zonă unde românii sunt minoritari, să adune o obşte de vieţuitori, pe unii îndemnându-i spre şcolile teologice din ţară.

În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, P.Cuv. Arhim. Andrei Moldovan a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit întru arhiereu la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

06 Februarie 2015

Vizualizari: 299

Voteaza:

Preasfintitul Andrei Fagarasanul este noul episcop al Covasnei si Harghitei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE