Preasfintitul Ignatie Trif a fost intronizat Episcop al Husilor

Duminică, 22 octombrie 2017, la Huși, a avut loc întronizarea noului Episcop al Hușilor, Preasfințitul Ignatie Trif. Slujba Sfintei Liturghii a început la ora 09.00 și a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe o scenă amplasată în curtea catedralei episcopale din Huși.

Din soborul de ierarhi au făcut parte, pe lângă IPS Părinte Mitropolit Teofan, și: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor; Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Româna al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale; Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei; Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului; Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureşanul, Episcop ales al Episcopiei Huşilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Dignus Est al preoțimii din Episcopia Hușilor.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit cuvântul său de învățătură pregătit pentru acest mare eveniment. „Rugăm pe Dumnezeu, a Cărui „făptură suntem, zidiți în Hristos Iisus”, să întărească arhiereii și preoții Bisericii spre slujirea poporului cel dreptcredincios cât mai aproape de ceea ce El, Dumnezeu, așteaptă de la noi. Îl rugăm să ne ierte pentru slăbiciunile și neputințele noastre, precum și pentru toate smintelile care aduc tulburare, nedumerire și confuzie între credincioși. Nădăjduim în iertarea și mila lui Dumnezeu, ne încredințăm iubirii Sale nețărmurite, așteptăm arătarea tainei Împărăției Sale și rugăm să aibă sub oblăduirea Sa pe robul Său Ignatie, Episcopul Hușilor dimpreună cu toți preoții, monahii, monahiile și dreptcredincioșii creștini din această binecuvântată Eparhie”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc slujba de întronizare a noului Episcop ales al Hușilor, Preasfințitul Părinte Ignatie Trif. În cadrul acesteia, s-a citit actul oficial de instituire în scaunul episcopal și i s-au înmânat noului episcop însemnele arhierești. Gramata mitropolitană a fost citită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preotul Constantin Mogoș, membru în Adunarea Națională Bisericească, a dat citire mesajului din partea preoților și credincioșilor din Episcopia Hușilor cu ocazia întronizării Preasfințitului Părinte Ignatie. „Astăzi se deschide un nou capitol în istorica Episcopie a Hușilor. Purtarea de grijă a lui Dumnezeu s-a arătat și se arată spre clerul și credincioșii din această eparhie și iată, după o perioadă de zbucium, astăzi avem motive de bucurie prilejuite de alegerea și întronizarea Preasfinției Sale, Preasfințitului Părinte Ignatie ca episcop al acestei străvechi episcopii”, a menționat Părintele Constantin Mogoș.

La final, Preasfințitul Părinte Ignatie, după rânduială, a rostit cuvântul Preasfinției Sale cu ocazia întronizării ca Episcop al Hușilor. „Fără harul lui Dumnezeu nimic măreț și plăcut cerului nu poate fi înfăptuit spre slujirea Lui și a oamenilor. Nimic din tot ceea ce ține de credință și viața Bisericii nu poate fi întemeiat cu adevărat decât numai pe căutarea și intrarea convingătoare în interiorul voii și a gândului lui Dumnezeu pentru noi oamenii muritori. De aceea, am deplina conștiință că nu la o vrednicie simplă și obișnuită mă cheamă Domnul, ci la mai multă slujire și la mai multă nevoință decât de obicei”, a ținut să menționeze noul episcop al Hușilor.

Începând din această zi, titulatura ierarhului, care a păstorit cea mai mare parte a slujirii sale în străinătate, este Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor.

23 Octombrie 2017

Vizualizari: 451

Voteaza:

Preasfintitul Ignatie Trif a fost intronizat Episcop al Husilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE