Premiile Staniloae oferite de Patriarhul Romaniei

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a premiat astazi, 27 aprilie 2012, la Resedinta Patriarhala, pe castigatorii Concursului de Teologie Dogmatica pentru obtinerea Bursei Pr. Acad. Dumitru Staniloae. Competitia s-a desfasurat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti in data de 24 aprilie. Castigatorii au venit insotiti de Parintele Prof. Dr. Stefan Buchiu, Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa si Parintele Prof. Dr. Tache Sterea, organizatorii evenimentului.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in cuvantul Sau adresat tinerilor, i-a indemnat sa priveasca gandirea teologica si spiritualitatea ca o forma completa de manifestare a vietii.

„Este o bucurie pentru noi ca vedem pasiunea tinerilor pentru Teologia Dogmatica, in general, dar mai ales pentru o teologie profunda unita cu spiritualitatea. Aceasta caracteristica a Ortodoxiei care nu desparte niciodata gandirea teologica de spiritualitate si spiritualitatea de gandirea teologica trebuie aparata, cultivata, promovata, fiindca o teologie fara spiritualitate ramane prea intelectualista, rationalista si nu ajunge sa fie o calauza pentru viata, iar spiritualitatea fara un suport teologic profund risca sa devina o spiritualitate doar emotionala, nu una eclesiala, integrala si echilibrata”.

De asemenea, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a evidentiat si personalitatea Parintelui Dumitru Staniloae.

„Este important pentru noi ca sa-l cunoastem, de asemenea, pe Parintele Dumitru Staniloae, care si-a bazat teologia pe Sfanta Scriptura si pe scrierile Sfintilor Parinti, dar nu doar citindu-i, ci aducandu-i in actualitate, prelungind gandirea lor, uneori chiar aprofundandu-o. Parintele Staniloae a folosit, asa cum s-a remarcat de catre unii teologi straini, si o anume terminologie din sisteme filosofice mai noi care nu erau contemporane cu Sfintii Parinti, dar care au scos in evidenta importanta persoanei in starea de comuniune”.

Ciprian Costin Apintilesei este castigatorul locului I si a sumei de 2.500 de lei. De asemenea, au fost premiati si castigatorii locurilor II si III. Banii au fost acordati pentru aprofundarea operei Parintelui Staniloae. Totodata, s-au acordat si sase diplome de participare.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

27 Aprilie 2012

Vizualizari: 353

Voteaza:

Premiile Staniloae oferite de Patriarhul Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

dumitru staniloae

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE